Ingredio - pomaže utvrditi je li neki prehrambeni ili kozmetički proizvod potencijalno opasan

Ingredio je potencijalno korisna aplikacija koja omogućuje da se tek jednostavnim skeniranjem naljepnice s iskazanim sastojcima na prehrambenim ili kozmetičkim proizvodima ustanovi je li taj proizvod moguće opasan po zdravlje i nosi li određene rizike…

Matija Gračanin četvrtak, 15. veljače 2024. u 06:09
OSNOVNI PODACI
Naziv Ingredio
Namjena Otkriva imaju li proizvode potencijalno opasne sastojke
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Svi oni koji žele u svakome trenutku imati jednostavan način da provjere je li neki prehrambeni ili kozmetički proizvod posve siguran za uporabu, čak i bez obzira na činjenicu što se nakon tipični provjera našao na policama trgovina, upravo će to moću ustanoviti uz Ingredio.

Naime, riječ je o aplikaciji koja omogućava da se kamerom ugrađenom u pametni telefon skenira naljepnica s iskazanim sastojcima na različitim proizvodima ustanovi je li taj proizvod siguran za korištenje, odnosno, ima li sastojaka koji bi na neki način mogli dovesti do zdravstvenih (i drugih) problema.

Osim korištenja kamere, moguće je i uploadati sliku naljepnice, no u oba slučaja podržan je samo engleski jezik. Sama aplikacija nudi i veliku bazu različitih sastojaka o kojima se onda može doznati nešto više skupa s raznom toksičnosti, osjetljivost na alergije, klasifikaciju i drugo. Tu su i vodiči za detoksikaciju kao i savjeti za zdravu prehranu, postavljanje ciljeva za postizanje više razine zdravlja (konzumiranje dovoljno tekućine, zdrava prehrana i slično) s mogućnošću praćenja napretka.

Svi rezultati koje će aplikacija ponuditi u skladu su sa smjernicama o sigurnosti proizvoda Europske komisije te baze PubChem Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) sa sjedištem u SAD-u. Aplikacija je besplatna, no vodiče za detoksikaciju je potrebno kupovati.