Joplin - višeplatformska aplikacija otvorenog koda za upravljanje bilješkama

Joplin je zgodno osmišljena besplatna aplikacija za upravljanje bilješkama koja omogućava rad s velikim brojem bilježaka organiziranih u bilježnice, a koje mogu biti gotovo sve – od običnog teksta, slika, dokumenata pa sve do audio i video datoteka…

Matija Gračanin petak, 8. rujna 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Joplin 
Namjena Stvaranje i upravljanje digitalnim bilješkama
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Aplikacija koje nude jednostavno stvaranje i organizaciju bilježaka spadaju u kategoriju onih koje, jednom kada ih se počne ozbiljno koristiti, polagano postaju neizostavnim dijelom užurbane svakodnevice. Srećom, ponuda takvih aplikacija je prilično izdašna, a Joplin je još jedno vrlo zanimljivo rješenje.

Riječ je o višeplatformskoj aplikaciji otvorenog koda koja nudi sve ono što bi se moglo očekivati od aplikacije ovoga tipa, pa i više od toga. Prije svega, tu je mogućnost stvaranja i upravljanja ogromnog broja bilježaka koje će biti organizirane u bilježnice, a svakako je prednost to što bilješke mogu primiti raznovrstan sadržaj, obični tekst (za oblikovanje se koristi Markdown), slike, PDF dokumenta, audio i video zapise.

Podržana je sinkronizacija sa servisima u oblaku pri čemu se koristi end-to-end šifriranje kako bi se osiguralo da bilješke mogu čitati samo oni kojima je to omogućeno, a korisno je i to što se može birati koja će se usluga u oblaku koristiti. Tako je, na primjer, moguće odlučiti se za Nextcloud, Dropbox, OneDrive ili Joplin Cloud.

Kako je podržan rad u oblaku, podržana je i kolaboracija pa je bilješke moguće podijeliti i onda raditi na njima s kolegama, prijateljima ili obitelji (bilješke se mogu objaviti online i podijeliti generiranje poveznice). Tu je i mogućnost preuzimanja sadržaja s web stranica pa je od toga vrlo jednostavno napraviti nove bilješke, a Joplinove je značajke moguće dodatno proširiti pluginovima.

Osim toga, bilješke je moguće pretraživati, tagirati, tu je i službeni API što će biti zanimljivo razvojnim inženjerima, a jednako je dobro i to što, uz aplikacije za pametne telefone, tu su i inačice za stolna računala (Windows, Linux, MacOS) kao i dodaci za Firefox i Chrome pa čak i aplikacija koja se može koristiti iz terminala.

Mogućnosti ima još, a kako je sve besplatno, oni koji traže odličnu aplikaciju za upravljanje bilješkama, svakako bi trebali iskušati Joplin (podržan je i uvoz iz drugih sličnih aplikacija kao što je Evernote).