LocalSend - dijeljenje datoteka s uređajima u blizini bez potrebe za internetskom vezom

Premda postoji mnogo način na koji je moguće razmjenjivati datoteke između uređaja, dobar ih dio ovisi o središnjem poslužitelju ili im je potrebna internetska veza. LocalSend omogućava razmjenu datoteka izravno između uređaja i to lokalno…

Matija Gračanin petak, 5. svibnja 2023. u 05:45
OSNOVNI PODACI
Naziv LocalSend 
Namjena Izravno dijeljenje datoteka između više uređaja
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan

LocalSend je višeplatformska aplikacija otvorenog koda koja omogućava dijeljenje datoteka s uređajima u blizini i to bez potrebe za internetskom vezom. Komunikacija između uređaja je šifrirana dok se TLS/SSL certifikat generira na svakom uređaju, a moguće je i birati koji se uređaji žele vidjeti dok se sama komunikacija ostvaruje iz pomoć REST API-ja (oslanja se na vlastiti protokol).

Sve počinje tako da se aplikacija instalira na sve uređaje između kojih se datoteke žele dijeliti (to uključuje i računala), a nije potrebno otvarati korisnički račun ili se negdje registrirati. Aplikacija će automatski detektirati uređaje u blizini (moraju biti na istoj bežičnoj mreži), a onda samo valja odabrati želi li se datoteka primiti ili poslati.

Moguće je odabrati jedan ili više uređaja s kojima se želi podijeliti datoteke, a primatelji će dobiti obavijesti o dolaznom prijenosu datoteke koji je mogu prihvatiti ili odbiti. Kad je prihvati, prijenos će automatski započeti i u svakome će se trenutku imati uvid koliko će još potrajati s navedenom veličinom datoteke koja se prenosi.

Nekih posebnih drugih mogućnosti aplikacija nema, ali vrijedi zaviriti u konfiguraciju gdje je moguće izabrati svjetlu ili tamnu temu, a nećemo zaboraviti ni spomenuti opciju dijeljenja datoteke putem poveznice (aplikacija će je automatski generirati s lokalnom IP adresom uz opciju generiranja QR koda). U svakom slučaju, oni koji još uvijek traže jednostavan način za lokalno dijeljenje datoteka, upravo su ga pronašli.