MacroDroid - automatizacija radnji na Androidu prilagođena i totalnim početnicima

MacroDroid je još jedna od aplikacija namijenjena automatizaciji brojnih zadataka na Androidu, a premda time suvereno vlada nadaleko poznati Tasker, MacroDroid se nameće kao idealno rješenje za one kojima Taskerova visoka razina rafiniranosti u suštini nije potrebna…

Matija Gračanin srijeda, 6. listopada 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv MacroDroid 
Namjena Automatizacija radnji na Androidu
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 36 kn (Pro)

MacroDroid je potencijalno korisna aplikacija svima onima koji iz bilo kojeg razloga žele automatizirati radnje bilo na svojem pametnom telefonu ili tabletu s Androidom. U samoj suštini, radi otprilike na isti način na koji rade i druge slične aplikacije.

Omogućuje izradu zadatka koji će se automatski izvršavati i to tako da se najprije definira okidač koje je samo potrebno odabirati iz popisa (ima ih 65) te se zatim definira specifični uvjet za definirani okidač. Na koncu valja još samo izabrati i definirati samu akciju kojih ima na raspolaganju stotinjak (kasnije ih je moguće dodati još, ako je to potrebno).

Dakako, tu je i cijeli niz uvjeta kojima je preciznije moguće definirati kako će se podešena akcija ponašati. Kombinacijom svega moguće je automatizirati doista raznovrsne stvarčice; od toga da se dijeli lokacija s nekime kad se izađe iz kuće, naglas pročitaju obavijesti kad se priključuje slušalice ili se dogodi nešto kad se telefon priključi na punjač pa sve do automatskog slanja SMS poruka.

Mogućnosti su doista raznovrsne. U svakom slučaju, MacroDroid je odlična aplikacija za automatizaciju koja nudi mnogo akcija i radnji, a pri tome stvar čini prilično jednostavnima premda nudi i neke dodatne naprednije mogućnosti kao što je definiranje varijabli ili kontroliranja tijeka izvođenja programa petljama. Osim toga, posebno je korisno i to što nudi čitav niz već gotovih predložaka za automatizaciju koje su napravili drugi korisnici.

Dakle, svi oni koji imaju potrebu za aplikacijom ovoga tipa, a visoka razina rafiniranosti koju nudi valjda najmoćnija aplikacija za automatizaciju radnji Tasker nije potrebna, svakako bi priliku trebali dati MacroDroidu. Osnovna inačica je besplatna, ali ograničena kojih se može riješiti plaćanjem 36 kn za inačicu Pro.