PlayFitt - potiče na vježbanje i aktivnost kroz natjecanje i zabavu

Prisiliti se na redovitu tjelesnu aktivnost i vježbanje većini ne pada lako, a isto vrijedi i za pridržavanje rasporeda vježbanja jednom kada se s njime i krene. Srećom, postoje aplikacije koje potiču na vježbanje pretvarajući tjelesnu aktivnost u – igru. Ovo je jedna od ponajboljih…

Matija Gračanin srijeda, 6. travnja 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv PlayFitt
Namjena Aplikacija za vježbanje kroz gejmifikaciju
Android Nema
iOS App Store
Cijena Besplatan / 12 USD mjesečno (Premium)

PlayFitt je potencijalno vrlo korisna aplikacija koja vježbanje pokušava učiniti zabavnim kroz gejmifikaciju, alat za kojim se sve češće poseže kao zgodna motivacijska i prilično učinkovita metoda. U ovom se slučaju potiče tjelesna aktivnost i redovita tjelovježba kroz šačicu dnevnih zadataka.

PlayFitt detektira pokrete pametnog telefona, a na temelju toga se zarađuju virtualni novčići zahvaljujući kojima se može nadograđivati i prelaziti na iduće razine – baš kao što bi to bio slučaj u nekoj tipičnoj računalnoj ili mobilnoj igri (tu treba biti i oprezan jer je ovo ujedno i jedan od modela na temelju kojih aplikacija zarađuje).

Tu su dnevni i tjedni zadaci, pa je vrlo lako pratiti što se treba redovito odrađivati, a stvari ne počinju previše zahtjevno. Na primjer, kroz dan treba napraviti nekoliko sklekova, desetak čučnjeva, par tisuća koraka, prehodati nekoliko stepenica i imati nekoliko aktivnih stanki (računa se bilo kakvo kretanje nakon duljeg perioda mirovanja). Zgodno je i to što će se dobiti upute kako pravilno izvoditi zadane vježbe.

Kako aplikacija prepoznaje pokrete (ima i ugrađen mehanizam koji nastoji prepoznati ako se pokušava varati), pametni je telefon potrebno imati uz sebe, smjestiti ga u džep ili staviti o pojas, te odraditi zadane vježbe. Aplikacija će naglas brojati odrađene vježbe i dati do znanja kad je vrijeme za odmor, tu je i izražena društvena (natjecateljska) komponenta te druge mogućnosti.

Ukratko, PlayFitt se doista nameće kao zanimljiva aplikacija svima onima koji teže ostaju motivirani pri redovitoj tjelesnoj aktivnosti te kroz igru i poticanje natjecateljskog duha olakšava stvaranje zdravih navika. Osnovna inačica aplikacije je besplatna, no tu je izdanje Premium za koje je potrebno plaćati mjesečnu pretplatu od oko 12 dolara. PlayFitt je za sada dostupan samo za iOS.