RAR - mobilna inačica slavnog ruskog arhivera za Android telefone

Jedan od alata koji svakako vrijedi imati na pametnim telefonima s Androidom jest neki od popularnih arhivera, a jedan od ponajboljih definitivno je RAR. Naravno, riječ je o mobilnoj inačici slavnoga alata koja uz stvaranje i otvaranje arhiva nudi i neke dodatne mogućnosti…

Matija Gračanin ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv RAR
Namjena Stvaranje i otvaranje arhiva
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 9 kn godišnje

Nije nimalo rijedak slučaj da se na pametnom telefonu moraju izvlačiti datoteke iz nekog od popularnih formata arhiva, a kada se to doista mora i učiniti, nema druge nego poslužiti se nekim od popularnih arhivera. Srećom, ponuda na Androidu je prilično izdašna, a jedno od ponajboljih rješenja upravo je RAR.

Da, riječ je o relativnoj novoj mobilnoj inačici slavnoga arhivera koji broji oko pola milijarde korisnika, a koje je prikupio tijekom 25 godina. RAR će bez imalo poteškoća otvoriti i stvoriti RAR, ZIP, TAR, GZ, BZ2, XZ, 7z, ISO, ARJ arhivske formate, a nudi i neke dodatne mogućnosti.

Tako se, primjerice, može pronaći jednostavan alat za benchmark, a tu je i opcija za popravak oštećenih arhiva kao i podrška za stvaranje šifriranih arhiva te podrška za korištenje više jezgri kako bi komprimiranje datoteka bilo brže.

Svakako je zgodno i to što je pri stvaranju arhiva moguće odrediti da budu zaštićene lozinkom, a tu je i mogućnost podešavanja naprednih parametara koji se tiču kompresije datoteka. Naravno, baš kao i njegovo izdanje na stolnim računalima, RAR se može slobodno koristiti s time da će se pri svakom pokretanju pojaviti poruka u kojoj se poziva na pružanje podrške razvoja ove aplikacija plaćanjem godišnje pretplate od 9 kn.