Readwise Reader - još jedna aplikacija za odgodu čitanja no koja nudi neke zanimljive mogućnosti

Aplikacije koje omogućavaju da se internetski članci pročitaju s odgodom tako da ih se jednostavno pospremi u svojevrsnu osobnu biblioteku već odavna nisu ništa novo. Readwise Reader je još jedna takva aplikacija no koja nudi i prilično dobru podršku za RSS sadržaje…

Matija Gračanin petak, 27. listopada 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Readwise Reader 
Namjena Lijepo napravljena aplikacija za čitanje s odgodom
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 8,99 USD mj ili 95,88 USD godišnje

Readwise Reader je relativno nova aplikacija koja se specijalizira za čitanje sadržaja s odgodom, a koja se postavlja kao konkurencija dosad već solidno etabliranim aplikacijama ovoga tipa kao što su Pocket ili Instapaper (moguće je prebaciti i sadržaj iz ovih aplikacija). No, osim što nudi istu temeljnu funkcionalnost, Readwise Reader se ističe i nekim drugim mogućnostima.

Prije svega, ova se aplikacija želi postaviti kao središnje mjesto kroz koje će se konzumirati različit sadržaj, od internetskih članaka, newslettera, preko RSS sadržaja pa sve do Twitterovih threadova, PDF-ova i elektroničkih knjiga (epub).

Naravno, pritom nudi i čitav niz dodantih mogućnosti kao što je podrška za TTS (text-to-speech), integracija umjetne inteligencije (GPT-3), odlično riješeno pretraživanje sveg dostupnog mu sadržaja, integracija podrške za anotaciju kao i podršku za popularne aplikacije za vođenje bilježaka (Obsidian, Notion i drugi).

Osim toga, Readwise Reader nudi i odlično riješen način uživanja u RSS sadržaju pri čemu je vrlo lako moguće dobiti brzi dnevni pogled osvježenog sadržaja koji se onda, ako se to želi, može pročitati odmah ili kasnije. Slično zapravo vrijedi i za sav drugi sadržaj koji se dodaje u Readwise Reader (RSS kanali se mogu dodavati izravno iz aplikacije i to tek jednostavnim pretraživanjem ili se mogu uvesti OPML-ovi).

Da bi ga se moglo koristiti, potrebno je otvoriti korisnički račun, a inicijalno će se dobiti 30 dana da se iskušaju sve njegove mogućnosti. Ako ga se nakon tog perioda i dalje želi koristiti u punom obimu, bit će potrebno plaćati godišnju pretplatu koja stoji 95,88 dolara godišnje ili se može izabrati mjesečno plaćanje 8,99 dolara.