Rumble – alternativna platforma za dijeljenje videozapisa na kojoj se može i zarađivati

Rumble je platforma za dijeljenje videozapisa koja se pokušava nametnuti kao alternativa sličnim servisima kao što su Youtube ili Vimeo, pa osim što omogućava jednostavno pregledavanje mnoštva videozapisa, nudi i mogućnost zarade uploadom vlastitih filmova…

Matija Gračanin petak, 2. rujna 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Rumble 
Namjena Platforma za dijeljenje videozapisa
Android Play Store 
iOS App Store
Cijena Besplatan

Rumble je platforma za dijeljenje videozapisa koja je ponajprije namijenjena manjim kreatorima sadržaja, a koja je nastala još 2013. godine u naporu da omogući upravo manjim kreatorima prostor za dijeljenje vlastitih video uradaka koji su počeli gubiti svoje mjesto (i utjecaj) na etabliranim platformama u odnosu na influencere, korporacije i velike tržišne marke.

Drugim riječima, Rumble se može promatrati kao svojevrsna alternativa poznatim platformama kao što je Youtube, te kao mjesto na kojemu se može pronaći doista raznovrstan sadržaj, ali kao i mjesto na kojemu se može zaraditi od stvaranja vlastitog sadržaja.

Jedan od razloga zašto Rumbleu u zadnje vrijeme raste popularnost, činjenica je da je značajan broj desnih aktivista i republikanaca u SAD-u polagano počeo napuštati etablirane platforme u korist ove. No to ne znači da ovu platformu treba promatrati samo kroz prizmu politike. Baš nasuprot.

Slično kao što to vrijedi i za sve druge platforme, uvijek treba biti oprezan kod konzumiranja sadržaja i provjeravanja jesu li prenesene informacije istinite ili nisu. Osim toga, ako se Rumble gleda kao medij kroz koji se konzumira zabavni sadržaj, onda se on ne razlikuje pretjerano od drugih sličnih platformi.

Stoga, svi oni koji traže alternativu platformi kao što je Youtube i žele pratiti manje kreatore sadržaja za razliku od sve brojnijih influencera koji su pod značajnim utjecajem velikih kompanija i primarni im je cilj promovirati brojne tržišne marke, možda bi trebali provjeriti što se sve može pronaći na Rumbleu.