Smallpdf - praktična mobilna kolekcija alata za rad s dokumentima u PDF-u

Riječ je o relativno popularnoj aplikaciji koja omogućava da se izravno na pametnom telefonu na različite načine radi s dokumentima u PDF-u. Ne samo da ih je moguće konvertirati i komprimirati, nego je tu i mogućnost uređivanja i digitalnog potpisivanja te štošta drugo…

Matija Gračanin srijeda, 12. svibnja 2021. u 10:15
OSNOVNI PODACI
Naziv Smallpdf
Namjena Aplikacija za uređivanje i konverziju PDF-ova
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 109 USD godišnje (Pro)

Većina mobilnih aplikacija koje se specijaliziraju za rad s dokumentima i PDF-u obično nude ugrađeni čitač s nekoliko temeljnih funkcionalnosti što se tiče uređivanja PDF-ova. Međutim, Smallpdf ide korak dalje nudeći čitav niz alata zahvaljujući kojima se pametni telefon pretvara u moćnog pomoćnika za rad s dokumentima u PDF-u.

Osnovni set mogućnosti je sasvim očekivan i sve se svodi na kreiranje dokumenata u PDF-u od postojećih datoteka, slika ili skeniranjem dokumenata ugrađenom kamerom u telefonu. No, kada se zaviri što je sve dostupno među ugrađenim alatima, postaje jasno zašto je Smallpdf toliko popularan među onima koji moraju redovito ili povremeno raditi s PDF-ovima.

Tako je tu mogućnost komprimiranja te konverzije PDF-ova u druge popularne formate (Word, Excel i PowerPoint), zatim opcija cijepanja nekoga dokumenta kao i stapanja više dokumenata u jedan. Smallpdf omogućava i rad s pojedinim stranicama u PDF-u koje je moguće rotirati, brisati, dodavati, numerirati i tome slično.

Osim toga, dokumente je moguće i digitalno potpisati dodajući vlastiti e-potpis, a moguće je pozvati čak i do 100 drugih korisnika koji mogu potpisati isti dokument. Naravno, tu su i one podjednako klasične mogućnosti editiranja, pa je moguće dodavati tekst, označavati dijelove dokumente i tome slično.

Osnovna inačica je besplatna no ograničena pa je moguće izvesti do dvije radnje svaki dan, a tog se ograničenja može riješiti plaćanjem godišnje pretplate od 109 dolara. Pri tome se otključavaju i neke druge mogućnosti kao što je podrška za slijednu obradu, snimanje u oblaku, pristup datotekama s više uređaja i tome slično (ta se inačica može besplatno iskušavati sedam dana).