Spajanje na Windows s pametnih telefona - Remote Desktop

Windowsi već odavna imaju mogućnost udaljenog spajanja, a ista se tehnologija može koristi i kada se želi na svoje računalo spojiti s pametnih telefona ili tableta u lokalnoj mreži. Dakako, najprije je potrebno omogućiti Remote Desktop na samim Windowsima…

Matija Gračanin utorak, 22. rujna 2020. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Remote Desktop
Namjena Klijent za RDP
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Postoji doista mnogo načina na koje je moguće spojiti se udaljenim putem na računalo, no kada se isto želi izvoditi putem lokalne mreže i ako su u pitanju računala s Windowsima, onda će se većina odlučiti za dobro prokušani Remote Desktop. Riječ je o standardnoj mogućnosti koja omogućava udaljeno spajanje na računala, a da bi se to moglo, potrebno je imati klijent i tu značajku omogućiti na računalu.

Jednom kada je Remote Desktop dostupan, dovoljno je instalirati odgovarajući klijent na svojem pametni telefon, unijeti IP adresu računala, autentificirati se i udaljena konekcija će biti ostvarena. Takvih klijenata ili onih koji nude takvu podršku definitivno ne nedostaje, međutim i Microsoft nudi vlastiti klijent namijenjen pametnim telefonima s Androidom i za iOS koji je jednostavno nazvao Remote Desktop.

Sam klijent nije pretjerano moćan, ali će poslužiti za onaj uobičajeni udaljeni rad s računalom. Moguće je upravljati strelicom miša ili namjestiti da se izravno registriraju dodiri zaslona, tu je virtualna tipkovnica s opcijom pokretanja Windows tipke kao i drugih tipičnih tipki (Ctrl, Alt, Esc i slično).

Ako se zaslon dodirna s dva prsta otvorit će se skočni izbornik, tu je i mogućnost zumiranja, mogućnost podešavanja preferirane razlučivosti zaslona, pospremanja korisničkih računa te neke druge stvarčice korisne i poslovnim korisnicima. Naravno, Remote Desktop je sasvim besplatan.