Swift Backup - lijepo napravljena aplikacija za izradu pričuvnih kopija na Androidu

Stvaranje pričuvnih kopija svojih datoteka neizmjerno je važna aktivnost na računalima, no s obzirom na prirodu pametnih telefona i činjenicu koliko ih koristimo, isto vrijedi i za njih. Ovo je jedna od ponajboljih aplikacija za backup koja nudi i specifične mogućnost za rootane telefone…

Matija Gračanin ponedjeljak, 3. svibnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Swift Backup  
Namjena Izrada pričuvnih kopija
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 46 kn (Premium)

Dobar dio aplikacija koje se specijaliziraju za backup na Android pametnim telefonima zahtijevaju da je telefon rootan, no neke pokušavaju zadovoljiti oba svijeta. Swift Backup je upravo takva aplikacija koja može biti korisna i onima koji svoj telefon nisu htjeli sigurnosno ugroziti rootajući ga, ali i onima koji imaju dobre razloge zašto su to učinili.

Naravno, rizik rootanja telefona itekako se može isplatiti, a da to doista može biti potencijalno korisno, može se vidjeti upravo kod aplikacija za backup. Naime, slično kao i neke druge aplikacije, Swift Backup u tom slučaju omogućava stvaranje pričuvnih kopija podataka aplikacija u što se uključuju i posebni podaci kao što su dopuštenja, a može i pohraniti i podatke i spremljenim bežičnim mrežama.

To znači da Swift Backup na rootanom telefonu aplikacije može vratiti točno u ono stanje kad je pričuvna kopija i napravljena. Svim drugim korisnima, Swift Backup omogućava izradu pričuvnih kopija APK-ova pa se aplikacije lako mogu povratiti (može poslužiti i za puko izvlačenje APK-ova što katkada može biti korisno), zatim izradu backupa SMS poruka, zapisa o pozivima, te pozadinske slike.

Zgodno je to što podržava oblačne servise na koje se mogu pohranjivati pričuvne kopije, a između ostalog, tu su Google Drive, Dropbox i OneDrive, a korisno može biti i to što podržava i WebDAV kao FTP(S) poslužitelje. Besplatna inačica je ponešto ograničena, dok se dodatne mogućnosti kao što je opcija backupa aplikacija u oblačne servise, prilagođene konfiguracije backupa te automatsko izvršavanje backupa prema rasporedu, dobiva tek u izdanju Premium koje stoji 46 kuna jednokratno ili 19 kn godišnje.

Osim toga, na umu valja imati i da se pričuvne kopije vežu uz određeni Googleov korisnički račun, a to znači da je pričuvni kopiju moguće oporaviti tek na telefonu na kojem se prijavi s onim korisničkim računom s kojim je pričuvna kopija i napravljena.