Trail Sense - koristan pomoćnik za one koji vole planinariti i boraviti u prirodi

Riječ je o možda nešto manje poznatoj aplikaciji no koja se među ljubiteljima planiranja, kampiranja o općenitog boravka u divljini užurbano popularizira. Zašto i ne bi kada je dizajnirana upravo za tu skupinu korisnika i pretvara pametne telefone u potencijalno korisne pomoćnike…

Matija Gračanin četvrtak, 27. listopada 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Trail Sense
Namjena Pomoćnik za planinare i boravak na otvorenom
Android Play Store / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Trail Sense je zanimljiva aplikacija otvorenog koda koja je specifično dizajnirana za one koji redovito planinare, kampiraju ili jednostavno borave u prirodi te pretvara pametne telefone u navigacijske pomoćnike koji pomažu pri snalaženju u prirodi.

Specifičnost aplikacije je da se uopće ne oslanja na internetsku vezu i u potpunosti radi offline, a to zapravo znači da sve podatke prikuplja sa senzora koji su ugrađeni u pametni telefon. Iznimno je važno to imati na umu jer je aplikacija pretežito informativne prirode i na nju se može osloniti tek u tom kontekstu jer točnost podataka koje prikuplja i pokazuje ovise o čitavom nizu faktora, a to znači da ne može zamijeniti prave alate kao što je pravi kompas i tome slično.

Unatoč tome, uopće je neupitno da Trail Sense može itekako biti korisna i praktična aplikacija. Osim što bilježi prijeđeni put i omogućava da se postavljaju virtualne oznake koje se onda može pratiti za povratak na točku polazišta. Istodobno nudi i niz drugih podataka i mogućnosti.

Tako je tu upozorenje na zalazak sunca te prikaz trajanja dnevnoga svjetla, prikaz hiperlokalne vremenske prognoze uz mogućnost predviđanja kretanja vremenskih uvjeta, prikaz kretanja plime i oseke, prikaz pozicije Sunca i Mjeseca i drugo. Osim toga, tu su i neki praktični alati kao što je klinometar, libela, ravnalo i slično.