Webcams - gledanje streamova sa stotina web kamera diljem svijeta

EarthCam je poznati servis koji putem svoje web stranice omogućuje gledanje streamova s velikog broja javno dostupnih kamera koje su razmještene diljem svijeta. Dakako, tu je i aplikacija koja pametne telefone i tablet računala pretvara u portale za digitalno putovanje svijetom…

Matija Gračanin ponedjeljak, 1. kolovoza 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Webcams
Namjena Gledanje streamova s web kamera
Android Play Store 
iOS App Store
Cijena Besplatan / 5 USD godišnje

Javne kamere više nisu ništa neobično, a postoji i zavidan broj servisa koji omogućuje jednostavan pronalazak i gledanje streamova uživo s kamera koje su razmještene diljem svijeta. EarthCam je jedan od najpoznatijih servisa toga tipa, a koji nudi i aplikaciju Webcams za pametne telefone i tablet računala s probranim streamovima i kamerama.

Putem te je aplikacije u svakome trenutku moguće virtualno otputovati u najudaljenije destinacije na svijetu i pogledati stream uživo, ali zaviriti i na neka možda neočekivana mjesta. Dostupne kamere su sortirane abecednim redom, a tu je i mogućnost pretraživanja pa se vrlo lako snalaziti.

Uz streamove uživo koji nerijetko kada mogu biti nedostupni, obično se mogu vidjeti i slike snimljene u određenom trenutku. Tu je i zgodno napravljena mapa s jasno naznačenim lokacijama kamera pa je vrlo lako moguće skočiti bilo gdje u svijetu, odnosno, na jednu od više od 175 lokacija na kojima su postavljene kamere koje pripadaju EarthCamovoj mreži.

Na umu valja imati da je putem aplikacije moguće pristupati samo EarthCamovim kamerama, dok je putem službenog weba moguće pronalaziti i druge javno dostupne kamere. Osim toga, u aplikaciji je najviše zastupljen SAD i manji dio Europe, ali dovoljno da se barsem virtualno posjete neke od najzanimljivijih destinacija.

Sama aplikacija je besplatna, ali ne omogućava pristup svim dostupnim kamerama. Štoviše, u besplatnom izdanju ih je dostupno vrlo malo, a kako bi se pristupilo svim kamerama, potrebno je plaćati godišnju pretplatu od pet dolara (pri tome se izbjegavaju i reklame).