Apple će u suradnji s TSMC-om navodno raditi svoje 5G modeme za iPhone

Američki tehnološki div već nekoliko godina pokušava smanjiti svoju ovisnost o Qualcommu, što će možda postati stvarnost već 2023. godine

Matej Markovinović srijeda, 24. studenog 2021. u 17:25

Kako se više ne bi toliko oslanjali na Qualcomm, Apple će se navodno udružiti s TSMC-om (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) da bi proizveli svoje 5G modeme koji će se koristiti u budućim modelima iPhone pametnih telefona, doznaje Nikkei.

Naime, Apple za masovnu proizvodnju svog prvog 5G modema planira koristiti TSMC-ov 4-nanometarski proizvodni proces. Osim toga, razvit će i vlastite radiofrekventne te milimetarske komponente u svrhu nadopunjavanja modema, a za upravljanje njegovim napajanjem koristit će vlastiti čip, koji je također u izradi, navode pouzdani izvori Nikkeija.

Budući da je Qualcomm nedavno potvrdio da će 2023. godine smanjiti udio narudžbi modema za iPhone na oko 20 posto, očekuje se da će Apple svoje vlastite modeme početi koristiti već iste te godine.

TSMC je logičan odabir partnera, jer ipak stoje iza svih A i M1 procesora koje Apple koristi u svojim uređajima te imaju stotine inženjere u Cupertinu koji rade na razvoju novih čipova. Nikkei je još u srpnju izvijestio da će Apple koristiti TSMC-ov 4-nanometarski proizvodni proces za iPhone SoC-ove već sljedeće godine, dok će 3-nanometarska tehnologija ugledati svijetlo dana s novim modelima iPada.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi