Apple premašio vlastite ekološke ciljeve

Uz ulaganje od 2,5 milijardi dolara u čistu energiju Apple će premašiti zadane ciljeve i uključiti dvostruko više dobavljača u program korištenja 100% obnovljivih izvora energije

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. travnja 2019. u 16:50

Iz Applea su se danas pohvalili kako su uspjeli više nego udvostručiti broj dobavljača koji su se obvezali koristiti energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Ukupno 44 kompanije, među kojima su sada i velikani poput Foxconna i TSMC-a, pristale su transformirati svoje poslovanje na način da se u radu koristi 100% obnovljiva energija.

Tako će se ukupni ugljični otisak Applea dodatno smanjiti, a umjesto 4 gigavata, do 2020. godine u cjelokupnom proizvodnom lancu ove kompanije bit će instalirano i značajno više od 5 gigavata "zelene" energije.

Iako je Apple u posljednje tri godine smanjivao vlastiti ugljični otisak, nastavio je i ulagati u tzv. Supplier Clean Energy Program, jer od njihovih partnera dolazi 74% ukupnog ugljične emisije u lancu dobave. Kompanija iz Cupertina, naime, već sada svoje poslovanje pokriva 100% obnovljivim izvorima energije.

Apple je dodatno izdvojio i 2,5 milijarde dolara za ulaganje u tzv. Green Bond (zelene obveznice), što je novac koji se koristi isključivo za projekte koji imaju pozitivan učinak na okoliš, kao i za proizvodnju "zelene" električne energije kojom se pokriva "nečista" proizvodnja. Ukupno je Apple na ovaj način podržao 40 projekata diljem svijeta.