Apple prestaje s proizvodnjom originalnog HomePoda

Pametni zvučnik s virtualnom asistenticom Siri i vrhunskom kvalitetom zvuka u prodaju je pušten u veljači 2018. godine, krajem prošle godine dobio je umanjenog nasljednika, a sada odlazi u mirovinu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. ožujka 2021. u 06:00

Nešto više od tri godine otkako se pojavio na tržištu, Appleov pametni zvučnik HomePod bit će ugašen, tj. njegova će proizvodnja biti prekinuta, doznaje se iz Applea. Prvi pametni zvučnik koji je ova kompanija pustila na tržište bio je opremljen hvaljenim sustavom zvučnika, a mnogi su kao njegovu glavnu manu isticali slabiju integraciju s ostalim uređajima pametnog doma te asistenticu Siri koja se, barem na tom proizvodu, ne može mjeriti s usporedivim rješenjima, Googleovim Assistantom ili Amazonovom Alexom.

Osim toga, Apple je svoj zvučnik prodavao po nemalih 349 dolara, što je cijena viša od Googleovih i Amazonovih zvučnika slične veličine i mogućnosti, pa je ubrzo postalo jasno kako on neće biti velik prodajni hit. Zajedno s predstavljanjem iPhonea 12 Apple je u listopadu prošle godine lansirao nasljednika u nešto manjem kućištu, HomePod mini, koji košta tek 99 dolara, i pokazao se daleko prihvatljivijim, praktičnijim i kupcima dražim od originala – pa je odlučeno da samo on ostane na tržištu.

Ljepši, kompaktniji, jeftiniji i napredniji - HomePod mini
Ljepši, kompaktniji, jeftiniji i napredniji - HomePod mini

Iz Applea su za TechCrunch službeno potvrdili kako je HomePod mini hit na tržištu otkako se pojavio, te kako će na njega sada usmjeriti svoje daljnje napore u ovom području. Originalna velika verzija prodavat će se još samo dok postoje zalihe, a kupcima iz Applea i nakon prestanka prodaje obećavaju punu podršku i daljnje softverske nadogradnje.

Trenutačno se "velki" HomePod još može nabaviti putem Appleovog webshopa i kod prodajnih partnera, a cijena mu je snižena na 299 dolara.