Developeri frustrirani - Apple uklanja zastarjele aplikacije s App Storea

Apple je iznenadio brojne developere mailom u kojem navodi da će im ukloniti aplikacije iz App Storea koje nisu ažurirane već duže vrijeme. Reakcije na zahtjev Applea počele su pristizati sa svih strana

Matej Markovinović ponedjeljak, 25. travnja 2022. u 12:35

Brojni developeri naišli su na neobičan mail u svom sandučiću e-pošte posljednjih dana. Naime, Apple im je poslao „obavijest o poboljšanju aplikacija“, u kojoj ih upozorava da će im ukloniti aplikacije iz App Storea koje nisu ažurirane već duže vrijeme te im daje samo 30 dana da ih ažuriraju.

„Ovu aplikaciju možete zadržati dostupnom novim korisnicima za otkrivanje i preuzimanje s App Storea tako što ćete poslati ažuriranje na pregled u sljedećih 30 dana. Ako se ažuriranje ne pošalje u tom roku, aplikacija će biti uklonjena iz ponude“, napisao je Apple u mailu.

Developeri nisu ostali ravnodušni na zahtjev Applea te su odmah podijelili svoje reakcije na Twitteru. Jedan od njih je i developer Protopop Gamesa, Robert Kabwe, koji kaže da tehnološki gigant iz Cupertina prijeti uklanjanjem njegove igre Motivoto jer nije ažurirana od ožujka 2019. godine.

„Muka mi je. Ovo nije cool. Videoigre za konzole iz 2000. godine još su uvijek dostupne za kupnju. Ovo je nepravedna prepreka za indie developere“, napisao je nezadovoljno Kabwe.

Nedugo nakon toga, javilo se još nezadovoljnih developera.

„Igre mogu postojati kao dovršeni objekti! Ovi besplatni projekti nisu prikladni za ažuriranje ili live service model, oni su gotova umjetnička djela od prije mnogo godina“, kaže developerka Emilia Lazer-Walker kojoj Apple želi ukloniti nekoliko igri.

Apple je ovo uklanjanje najavio još 2016. godine, no kako prenosi The Verge, nije sigurno jesu li kontinuirano provodili svoja pravila ili su tek to počeli nedavno činiti. Osim toga, tvrtka nije nigdje jasno definirala koje aplikacije smatra „zastarjelim“, odnosno koliko vremena aplikacija može biti bez ažuriranja, a da se ne ukloni s App Storea.

Iako Apple još nije komentirao ovaj slučaj, javili su se brojni kritičari koji tvrde da bi mobilne aplikacije trebale ostati dostupne za preuzimanje bez obzira na njihovu dob. Također, navode i da je ova politika nepotrebno stroga za developere tvrdeći da Apple ne poštuje u potpunosti rad potreban za izradu indie igre.