Francuska kaznila Apple zbog usporavanja starijih iPhonea

Regulatorno tijelo koje u Francuskoj nadzire poštenu tržišnu utakmicu objavilo je da će Apple morati platiti 25 milijuna eura i mjesec dana na webu držati priznanje krivice zbog usporavanja mobitela

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. veljače 2020. u 22:57

Krajem 2017. godine Apple se našao u aferi s usporavanjem starijih modela iPhonea. Kada je otkriveno da iOS, tada još u verziji 11, smanjuje takt procesora starijih uređaja (tada iPhone 6, 6s i SE) kako bi, navodno, zaštitio bateriju i spriječio iznenadno gašenje uređaja. Ubrzo po priznanju da je riječ o featureu, a ne bugu, Apple je zaradio nekoliko tužbi, a i kazni.

Odjeci ove afere vidljivi su i danas. Novije verzije iOS-a i dalje usporavaju starije modele iPhonea, no u postavkama operacijskog sustava moguće je tu opciju isključiti. Isto tako Apple postao nešto transparentniji kad je riječ o zdravlju baterije, njezinoj zamjeni i potrebi za smanjenjem takta procesora kada je baterija pri kraju svojeg životnog vijeka i naglo se prazni.

55 minuta prihoda

Međutim, i više od dvije godine nakon što je cijela stvar dospjela u javnost, čini se da pravno nije sve baš izglađeno. Francuski regulator DGCCRF, koji brine o zaštiti poštene tržišne utakmice, odredio je Appleu kaznu u visini od 25 milijuna eura zbog slučaja iz 2017. godine. Razlog za kažnjavanje je upravo spomenuto usporavanje mobitela o kojem korisnici nisu bili obaviješteni.

Osim kazne, Apple će morati u narednih mjesec dana na svojem webu držati izjavu u kojoj priznaje krivnju u ovom slučaju.

Iako se kazna od 25 milijuna eura može činiti visokom, netko je već izračunao kako je riječ o iznosu koji je Apple u prosjeku, tijekom 2019. godine, uprihodio u samo – 55 minuta.

Praksa usporavanja, ako ste se pitali, i dalje je na snazi. Najnovijim iOS-om 13 usporavanju su podložni svi stariji modeli iPhonea, zaključno sa serijama XS i XR.