Facebook ulaže više od pola milijarde dolara u tehnologiju za "čitanje misli"

Akvizicijom kompanije CTRL-labs Facebook će dobiti pristup tehnologiji koja bi trebala omogućiti upravljanje računalima i drugim uređajima putem misaonih naredbi

Sandro Vrbanus srijeda, 25. rujna 2019. u 06:00

Facebook je objavio da su preuzeli platformu koja stvara računalna korisnička sučelja kontrolirana izravno ljudskim neuronima, CTRL-labs. Iako financijski detalji ove akvizicije nisu objavljeni, Bloomberg je objavio informaciju dobivenu iz pouzdanih izvora koja govori da je Zuckerbergova kompanija platila između pola i jedne milijarde američkih dolara za ovaj četiri godine star startup.

CTRL-labs se, slično kao Neuralnik, bavi "čitanjem misli", odnosno tumačenjem signala koje mozak šalje u dijelove ljudskog tijela putem neurona, ne bi li se ti signali mogli upotrijebiti kao inputi za kontrolu elektroničkih uređaja. U CTRL-labsu imaju viziju izraditi narukvicu koja bi mogla tumačiti neuronske signale i pretvarati ih u naredbe računalu, što bi, smatraju, računala stavilo u poziciju prirodnog produžetka ljudskog tijela.

 

We spend a lot of time trying to get our technology to do what we want rather than enjoying the people around us. We...

Posted by Andrew Bosworth (Boz) on Monday, September 23, 2019

Potpredsjednik Facebookovog odjela za AR i VR Andrew Bosworth u svojoj je objavi ukratko pojasnio o kakvoj se ovdje tehnologiji radi. Prema njegovim riječima razvoj ovih tehnologija dovest će do intuitivnijih načina interakcije s računalima tako što će ona moći izravno pretvarati električne signale iz ljudske mreže neurona u digitalne naredbe. Krajnji je cilj ovakvo korisničko sučelje, koje izravno povezuje mozak i računala (brain-computer interface), uklopiti u iskustva virtualne i proširene stvarnosti, te iz korijena promijeniti način na koji ljudi upravljaju računalima.

Narukvica koju u CTRL-labsu razvijaju još uvijek je duboko u fazi prototipa, no u Facebooku se nadaju da će uz njihovu pomoć u komercijalnu primjenu stići nešto ranije nego je to sada u planu.