Firefox 71 donio nativnu podršku za MP3 i PiP mod

Firefox 71 donio je na operacijske sustave Windows, macOS i Linux nativnu podršku za MP3 format, a na računala s Windowsima i podršku za Picture-in-Picture mod

Stjepan Bilić četvrtak, 5. prosinca 2019. u 06:00

Prema analitičkoj kući NetMarketShare Firefox je drugi browser po popularnosti (9,08%) među korisnicima stolnih i prijenosnih računala. Prvo mjesto i dalje drži Chrome (67,30%), a treće Internet Explorer (7,50%).

Mozilla se trudi sa svakim novim ažuriranjem svog browsera pored ispravaka uočenih bugova i sigurnosnih propusta donijeti i pokoju novinu. Ovog je puta Firefox u svojoj 71. inačici dobio nativnu podršku za MP3 format, što znači kako se za njegovu reprodukciju više ne mora oslanjati na vanjske kodeke. MP3 podrška dostupna je na sve tri bitnije platforme – Windows, macOS i Linux.

Firefox 71 je donio i podršku za Picture-in-Picture mod, koji omogućava pokretanje videa u izdvojenom prozoru. Navedenu značajku trenutno ima samo inačica za Windowse, dok će na macOS i Linux ista stići tijekom siječnja 2020.

Nadalje, Enhanced Tracking Protection od sada prikazuje obavijesti kada Firefox blokira neku skriptu za rudarenje kriptovaluta. Lockwise, Firefoxov upravitelj zaporkama od sada podržava i poddomene i automatski ih popunjava podacima za prijavu.

Zatim tu je i novi Kiosk mod za enterprise korisnike koji otvara Firefox preko cijelog zaslona. Konfiguracijska stranica (about:config) u potpunosti je prebačena u HTML5. Ostale novosti koje donosi Firefox 71 možete proučiti ovdje.

Stabilno izdanje Firefoxa 71 dostupno je od 3. prosinca 2019. i može se preuzeti izravno iz aplikacije, ali i preko službenih Internetskih stranica, preko ove poveznice.