Sve o True Wireless Stereo (TWS) slušalicama: kako rade, koje vrste postoje, kako se povezuju i pune

Bežične slušalice nezaustavljivo preplavljuju tržište, a osobita pomama vlada za takozvanim True Wireless Stereo modelima, kod kojih slušalice bežično komuniciraju s izvorom zvuka, ali i međusobno

Davor Šuštić petak, 31. siječnja 2020. u 01:00

True Wireless Stereo slušalice najprodavaniji su komad tehnologije koji trenutačno postoji. Razloge za takvo stanje stvari prožvakali smo više puta, ali sve se u osnovi svodi na to da mobiteli s fizičkim, 3,5-milimetarskim konektorom za slušalice postaju raritetni, stoga su bežične slušalice jedine kakve s njima uopće možemo povezati.

Tri vrste bežičnih slušalica: naglavne, neckband i True Wireless Stereo (TWS). Potonje su uvjerljivo najkompaktnije i najpogodnije za svakodnevno “terensko” korištenje
Tri vrste bežičnih slušalica: naglavne, neckband i True Wireless Stereo (TWS). Potonje su uvjerljivo najkompaktnije i najpogodnije za svakodnevno “terensko” korištenje

U nedostatku prikladnijeg, naziv “True Wireless Stereo” počeo se poluslužbeno koristiti za potpuno bežične slušalice – one koje nisu bežične samo na relaciji slušalice – mobitel, već bežičnu komunikaciju uspostavljaju i između lijeve i desne slušalice. Drugim riječima, za razliku od bežičnih slušalica temeljenih na neckband dizajnu, modeli True Wireless Stereo (TWS) nemaju apsolutno nikakvih žica te svojim korisnicima pružaju potpunu slobodu. Sa slobodom dolazi i određena razina bezbrižnosti – nema žice za koju bismo mogli zapeti prilikom svlačenja odjeće, lamatanja rukama ili treniranja u teretani.

Sve in-ear slušalice isporučuju se s nekolicinom umetaka za uši, koji se međusobno razlikuju veličinom. O pravilnom odabiru umetaka ne ovisi samo to koliko će takve slušalice biti udobne, već i kakva će biti kvaliteta zvuka. Cilj vam je pronaći one umetke koji će vam dobro popuniti slušni kanal i spriječiti “curenje” zvuka izvana, a da vas istodobno ne žuljaju
Sve in-ear slušalice isporučuju se s nekolicinom umetaka za uši, koji se međusobno razlikuju veličinom. O pravilnom odabiru umetaka ne ovisi samo to koliko će takve slušalice biti udobne, već i kakva će biti kvaliteta zvuka. Cilj vam je pronaći one umetke koji će vam dobro popuniti slušni kanal i spriječiti “curenje” zvuka izvana, a da vas istodobno ne žuljaju

S obzirom na globalnu popularnost TWS slušalica, ne bi vas trebala začuditi informacija da je tržište preplavljeno modelima najrazličitijih proizvođača, cijena i razreda kvalitete. Baš se svatko uključio u borbu za svoj dio kolača: tehnološke tvrtke poput Applea, Samsunga i Huaweija, svi relevantni audio brendovi (Audio Technica, Sennheiser, JBL, Bose, Cambridge Audio, Klipsch i Sony – da spomenemo neke), kao i nebrojeni istočnjački no-name “proizvođači”. Raspon cijena TWS slušalica zbog toga kreće se od dvjestotinjak do preko 2.000 kuna, a potencijalnom kupcu gotovo je nemoguće razlikovati žito od kukolja.

U nastavku ćemo proći kroz nekoliko općenitih pitanja i potencijalnih nedoumica, koje bi kupci TWS slušalica mogli imati, kako biste stekli bolju predodžbu o njihovim karakteristikama, ali i da možete lakše pratiti naše recenzije takvih modela.

Na kojem principu rade True Wireless Stereo (TWS) slušalice?

Qualcommova tehnologija TrueWireless Stereo Plus šalje signal prema lijevoj i desnoj slušalici istovremeno, umjesto da se koristi tradicionalniji, "ulančani" pristup, s primarnom i sekundarnom slušalicom. Ovime se drastično smanjuju latencije i ubrzava se bežično povezivanje
Qualcommova tehnologija TrueWireless Stereo Plus šalje signal prema lijevoj i desnoj slušalici istovremeno, umjesto da se koristi tradicionalniji, "ulančani" pristup, s primarnom i sekundarnom slušalicom. Ovime se drastično smanjuju latencije i ubrzava se bežično povezivanje

Poput današnjih neckband i naglavnih bežičnih slušalica, TWS slušalice s mobitelom komuniciraju preko Bluetootha, koristeći 2,4-gigahercni frekvencijski pojas. Konkretan način komunikacije ovisi o Bluetooth čipu u slušalicama i mobitelu. Najrašireniji i najtradicionalniji pristup jest onaj gdje jedna od dvije slušalice biva proglašena primarnom, odnosno glavnom. Ta glavna slušalica prima signal (audiozapis) od mobitela te ga prosljeđuje drugoj slušalici, kako bi ona mogla reproducirati zvuk koji pripada toj “strani” (kanalu). Premda u tako koncipiranom sustavu naše uši ne percipiraju odstupanje u signalu koji se reproducira u lijevom i desnom kanalu, svejedno želimo da slušalice (i uređaj s kojeg puštamo glazbu) podržavaju što noviju verziju Bluetootha – prema mogućnosti Bluetooth 5.0 ili noviji. U posljednjoj iteraciji Bluetootha implementiran je standard Bluetooth Low Energy, koji osjetno štedi bateriju povezanih uređaja, a tu su i sve ostale beneficije nove tehnologije, poput dvostruko veće propusnosti i četverostrukog dometa. Osim toga, starije verzije Bluetootha imaju veće latencije između povezanih uređaja, što je osobito osjetno na Androidu, gdje Bluetooth signal na putu od aplikacije (primjerice, Deezer ili YouTube) do naših ušiju prolazi kroz dugačak i kompleksan softversko-hardverski lanac. U praksi smo se uvjerili da neke TWS slušalice temeljene na Bluetooth 4.2 čipu imaju maleno, ali osjetno kašnjenje zvuka za slikom prilikom igranja i gledanja videa na servisima poput YouTubea. S Bluetooth 5.0 slušalicama takvih problema najčešće nije bilo, premda i tu postoje neke iznimke. Naravno, kad slušamo glazbu, problematika latencije gubi na značaju, zato što nemamo nikakvu referencu prema kojoj bismo mogli zapaziti kašnjenje signala (poput pomicanja nečijih usta).

Premda se Bluetooth 5.0 slušalice pokazuju posve upotrebljivima za gledanje videa i igranje, Qualcomm je razvio tehnologiju TrueWireless Stereo Plus, koja principu rada TWS slušalica pristupa drugačije, a s ciljem daljnjeg smanjenja latencija, produljenja baterije i poboljšanja kvalitete signala. Umjesto da dolazi do opisane podjele na primarnu i sekundarnu slušalicu, audiosignal šalje se prema objema slušalicama istodobno. Dotična je zasad dostupna na vrlo malenom broju slušalica (podržavaju ju, primjerice, 1Moreovi modeli), a za rad iziskuje da mobitel bude temeljen na Snapdragonu 845 ili novijem, što joj dodatno otežava šire prihvaćanje.

Kakve izvedbe TWS bežičnih slušalica postoje?

Razlikujemo dvije izvedbe – kompaktnu te izduženu, “štapićastu”, prema uzoru na Appleove bežične slušalice AirPods. Praksa je pokazala da izdužena izvedba bežičnih slušalica ne donosi apsolutno nikakve beneficije u smislu udobnosti, stabilnosti u ušima, trajanja baterije, intuitivnosti kontrola ili kvalitete zvuka, stoga smo stava da joj se proizvođači priklanjaju prije svega zato da bi njihovi modeli nalikovali AirPodsima, inače najprodavanijim bežičnim slušalicama na svijetu. O koliko se prodavanom gadgetu radi, najbolje će vam ilustrirati podatak da bi AirPods, kada bi bio zasebna, samostojeća tvrtka, spadao među 30 najbogatijih tvrtki u Americi.

Osim prema obliku, bežične slušalice razlikuju se prema načinu kako ulaze u uho. Može se raditi o takozvanoj in-ear izvedbi, gdje cjevčice sa zvučničkim jedinicama ulaze u ušni kanal, a tu je i earbud varijanta, kod koje se slušalice prislanjaju na početak ušnog kanala, a da fizički u njega ne ulaze.

Nakon više stotina testiranih slušalica, možemo ustvrditi da slušalice earbud izvedbe uvijek pružaju ispodprosječnu kvalitetu zvuka – tanak bas, mlitave srednje frekvencije, a često i prodoran viši dio spektra, kojim kao da se pokušava kompenzirati za nedostatke na drugim poljima. Slušalice earbud tipa također mnogo slabije filtriraju buku okoline, ali to neće nužno svima biti nedostatak. Neki korisnici ne vole osjećaj izoliranosti od prostora u kojem se nalaze, a ponekad to nije ni sigurno – prilikom trčanja i bicikliranja, primjerice. Nijedna od tih karakteristika nije neočekivana; kvalitetan zvuk i pasivno blokiranje buke postižu se pečaćenjem ušnog kanala, koje kod earbud slušalica fizički ne postoji.

Za in-ear slušalice vrijedi suprotno; dobit ćete kvalitetan zvuk (uz pretpostavku da se radi o dobrim slušalicama) i pasivno blokiranje buke, te nećete čuti što se događa oko vas. Ako imate osjetljive uši, in-ear slušalice mogle bi vam biti posve neprihvatljive. Tu ne možete ništa, osim posegnuti za earbud ili naglavnim modelima – to su oni “klasični”, koji imaju obruč i jastučiće, koji okružuju uši. Za korisnike koji nemaju problema sa slušalicama uguranim u ušni kanal imamo dobre vijesti: praktički svi modeli na ovome testu pokazali su se udobnima za višesatno neprekinuto nošenje.

Istaknimo još i da “štapićasta” izvedba bežičnih slušalica ne znači automatski kako se radi o earbud modelu. Dostupni su brojni modeli s izduženim kućištima, ali in-ear izvedbom samih zvučničkih jedinica. Jednostavno pogledajte gornji dio slušalica, onaj iz kojeg izlazi zvuk – ako vidite izbočinu sa silikonskim umecima, tada se radi o in-ear slušalicama.

Koji Bluetooth kodeci za prijenos zvuka postoje i po čemu se razlikuju?

Maksimalna teoretska kvaliteta zvuka kojeg neke bežične slušalice mogu isporučiti ovisi o podržanom i korištenom Bluetooth audio kodeku. Nije dovoljno da samo slušalice podržavaju neki napredniji kodek – također ga mora podržavati uređaj s kojeg šaljemo zvuk. Kako mnoge bežične slušalice nemaju dovoljno precizan i detaljan zvuk da bi na njima bilo moguće čuti razliku između pojedinih Bluetooth kodeka, mnogi korisnici se jednostavno ne zamaraju ovom problematikom. To, međutim, ne znači da ne treba znati kako se nazivaju te po čemu se razlikuju.

Najrašireniji Bluetooth audio kodek naziva se SBC (Low Complexity Subband Coding). Riječ je o lossy kodeku koji svoj posao obavlja uz određeni gubitak informacija (kompresiju), ograničenom na frekvencije do 48 kHz i maksimalni bitrate od 345 kbit/s, prilikom prijenosa zvuka u stereu. SBC sam za sebe nije zamišljen za prijenos zvučnog zapisa u audiofilskoj kvaliteti, stoga ne čudi da ne može, primjerice, kvalitetno pokriti čitav čujni dio frekvencijskog spektra (problematično je interpretiranje zvukova frekvencija iznad 16 kHz). Ipak, koristi se zbog izvrsne kompatibilnosti – svi uređaji s Bluetoothom moraju ga podržavati pa se ne može dogoditi da vam slušalice ne rade na vašem mobitelu, čak i ako mobitel ne podržava nijedan napredniji kodek s kojim slušalice znaju surađivati. SBC će raditi uvijek.

Izrazito je rasprostranjen i kodek AAC (Advanced Audio Coding), kojeg se čvrsto drži Apple. Maksimalni bitrate mu je ograničen na 250 kbit/s, a ispravno ga koriste samo Appleovi uređaji. Premda je uredno podržan na Androidu, korisnici Googleovog mobilnog OS-a trebali bi koristiti kodek SBC.

Moćnija alternativa SBC-u naziva se aptX (čita se “aptiks”). Premda se i ovdje radi o lossy kodeku, koji svoj posao također obavlja kompresijom informacija, sama kompresija u njegovom je slučaju osjetno naprednija. Koristi se takozvani Split-Band Adaptive Differential Pulse-Code Modulation (ADPCM). Riječ je o vrsti modulacije u kojoj se spektar čujnih frekvencija dijeli na četiri frekvencijska pojasa te se svakom dodjeljuje različita razlučivost (dubina bita), a samim time i vlastiti omjer signala i šuma. Prema specifikaciji, aptX je sposoban prenijeti zvuk u “CD kvaliteti” (352 kbps), a u praksi bi to trebalo značiti da ćemo lakše i ljepše čuti finije detalje instrumenata i vokala – u osnovi, sve što se događa u spektru ispod 5 kHz. Naravno, uz pretpostavku da s izvora šaljemo zvuk dovoljno dobre kvalitete.

Kodek aptX HD u osnovi je evolucija "običnog" kodeka aptX. Spomenutim frekvencijskim pojasevima mogu se dodati dodatna dva bita razlučivosti, a maksimalna razlučivost zvuka koji se može bežično reproducirati podignuta je na 24 bita, uz sample rate od 48 kHz. Maksimalni bitrate aptX HD-a seže do visokih 576 kbps.

Sony nudi jedan od najnaprednijih Bluetooth kodeka, naziva LDAC. On kvalitetu zvuka koji se može bežično reproducirati podiže na 24 bita/96 kHz, a bitrate sve do 990 kbps.

Najzad, tu je kodek Qualcomm aptX Adaptive. Taj adaptivni Bluetooth kodek za prijenos audiosignala ne koristi fiksni bitrate (kao što je to slučaj kod kodeka aptX, aptX LL i aptX HD), već se on dinamički skalira u ovisnosti o zahtjevima audiodatoteke. Raspon bitratea jest od 279 do 420 kbit/s (kodek aptX "zaključan" je na 352 kbit/s, a aptX HD na 576 kbit/s), a ta metoda bežičnog prijenosa signala podržava zapise kvalitete do 24-bit/48 kHz. Bežične latencije kreću se u rasponu od 50 do 80 milisekundi, što je dovoljno nisko da bi se slušalice mogle koristiti i za mobilno igranje, bez bojazni da ćete na virtualnoj bojišnici prvo pasti mrtvi, a tek tada začuti neprijateljske pucnjeve.

To je velika komparativna prednost kodeka aptX Adaptive, čak i u odnosu na LDAC, koji podržava višu kvalitetu reprodukcije (24-bit/96 kHz, s bitrateom do 990 kbit/s), ali mu latencija prelazi 200 milisekundi. Adaptivna priroda kodeka aptX Adaptive odnosi se i na njegovu sposobnost prilagodbe kvaliteti konekcije s izvorom zvuka. U slučaju da u okolini ima mnogo interferencije, kodek će radije spustiti bitrate, nego uzrokovati nestabilnost konekcije i povremene prekide u reprodukciji zvuka.

Najzad, aptX Adaptive automatski se prilagođava vrsti sadržaja, stoga neće inzistirati na istim latencijama prilikom mobilnog igranja, gledanja videa i slušanja glazbe, zato što su u prva dva primjera one vrlo važne, a u potonjem nimalo. Time se u praksi produljuje trajanje baterije slušalica, jer one nisu neprestano "stisnute do daske". U slučaju da vam mobitel ne podržava kodek aptX Adaptive, Bowers & Wilkinsove slušalice koristit će neki od druga dva "univerzalna" kodeka, SBC ili AAC. Naravno, oni nemaju pobrojane beneficije Qualcommova kodeka, ali svakako će također poslužiti za bežični prijenos zvuka.

Koliko traje baterija TWS slušalica?

Trajanje baterije TWS slušalica ovisi o konkretnom modelu, no u današnje vrijeme kreće se između četiri i šest sati, ovisno o glasnoći slušanja. Neki modeli jedva dosežu tri sata, a ima i onih koji će svirati preko osam sati, ali to su rijetke iznimke. Međutim, kad lamentiramo o trajanju baterije TWS slušalica, u obzir treba uzeti još jednu karakteristiku – one se uvijek isporučuju s kutijicom, namijenjenom prenošenju slušalica, ali i punjenju njihove baterije.

Kutijica TWS slušalica ih štiti, ali im također puni bateriju. Redovito sadrži magnetske konektore, za koje se slušalice čvrsto hvataju. Sama kutijica puni se preko Micro-USB ili USB-C konektora, pri čemu nam se potonje mnogo više sviđa – Micro-USB port spreman je za (zasluženu) mirovinu
Kutijica TWS slušalica ih štiti, ali im također puni bateriju. Redovito sadrži magnetske konektore, za koje se slušalice čvrsto hvataju. Sama kutijica puni se preko Micro-USB ili USB-C konektora, pri čemu nam se potonje mnogo više sviđa – Micro-USB port spreman je za (zasluženu) mirovinu

Kutijica je opremljena vlastitom, većom baterijom, u kojoj drži dovoljno energije da bi se slušalice mogla napuniti više puta. O kolikom se broju dodatnih punjenja radi, prije svega ovisi o proizvođačevoj namjeri da kutijicu učini više ili manje kompaktnom. No čak i najkompaktnije kutijice bateriju slušalica mogu napuniti barem dvaput. Zahvaljujući takvom pristupu, gdje slušalice u trenucima nekorištenja uvijek bivaju spojene na “mobilni punjač”, TWS slušalice mnogim korisnicima neće trajati pet ili šest, već 15, 20 ili više sati.

Kako se informirati o preostalom kapacitetu baterija u slušalicama?

Neke slušalice imaju mogućnost primanja glasovne obavijesti o trenutačnom stanju baterije. Pojedini modeli, mahom skuplji, dolaze s pripadajućim mobilnim aplikacijama, unutar kojih se nerijetko dade iščitati preostali kapacitet. Neke kutijice također znaju prikazati kapacitet baterija u slušalicama, ili barem baterije u samoj kutijici, najčešće putem kombinacije LED-ica, u koracima od 20 ili 25%. Posljednje i najvažnije, sve slušalice bateriju prijavljuju samom Androidu, u inkrementima od 10%, tako da se stanje baterije u svakom trenutku može provjeriti unutar Bluetooth postavki mobitela.

Koliki je domet TWS slušalica?

Domet im ovisi o kvaliteti integriranih Bluetooth antena i podržanoj verziji Bluetooth standarda, kao i mjestu primjene. Potonje je osobito delikatno, stoga proizvođači slušalica njihov domet navode uz napomenu da je izmjeren na potpuno otvorenom prostoru. Naravno da će ubacivanje mobitela u ruksak ili stražnji džep od hlača predstavljati veći izazov za Bluetooth konekciju od njegova držanja u prednjim džepovima, ali u praksi se nismo susreli sa slušalicama koje bi gubile vezu s mobitelom koji se nalazi negdje na tijelu. Mnogi modeli dozvolit će vam i da šetate uokolo – primjerice, da mobitel ostavite uz računalo kad odlučite posjetiti uredski zahod.

Kako su TWS slušalice fiksirane unutar svoje kutijice?

Za fiksiranje slušalica unutar kućišta kutijice koriste se magnetski konektori. Takav pristup imaju apsolutno svi proizvođači te nismo susreli nikakva drugačija rješenja, niti za njime ima potrebe. TWS slušalice, naime, izrazito su lagane, stoga ih magnetski PIN-ovi bez problema čvrsto drže na mjestu.

Može li kutijica TWS slušalica poslužiti kao powerbank pa se iskoristiti za punjenje mobitela?

To je funkcija koju neki modeli nude, ali takvih je malo. Baterija u kutijici TWS slušalica rijetko ima kapacitet veći od 700 mAh pa zbog toga ne bi bila osobito korisna kao powerbank. Kod modela čije kutijice imaju USB izlaz za punjenje drugih uređaja, ugrađene baterije su kapaciteta od 1.500 ili više mAh, a same kutijice natprosječno su glomazne.

Koje su zajedničke karakteristike svih TWS slušalica?

Mnoge TWS slušalice dolaze s IPX rejtingom, koji je jamac otpornosti na znoj i tekućine. Modeli s rejtingom IPX5 i većim, bezbrižno se mogu koristiti za trčanje i ostale sportske aktivnosti
Mnoge TWS slušalice dolaze s IPX rejtingom, koji je jamac otpornosti na znoj i tekućine. Modeli s rejtingom IPX5 i većim, bezbrižno se mogu koristiti za trčanje i ostale sportske aktivnosti

Kad kupite TWS slušalice, na neke mogućnosti uvijek možete računati, bez obzira na to koliko skupo ili jeftino ste ih platili. Neke od njih već smo spomenuli: svi modeli dolaze s kutijicom za prenošenje i punjenje baterije te svi koriste magnetski mehanizam za fiksiranje u pripadajuća ležišta. Isto tako, sve odreda opremljene su jednim ili više mikrofona, namijenjenih obavljanju telefonskih razgovora, a najčešće i izdavanju naredbi glasovnom asistentu (Google Assistant ili Siri). Najzad, nakon uspješno obavljenog prvog uparivanja sa željenim uređajem, sve se koriste na isti način. Dovoljno ih je izvaditi iz kutijice, nakon čega se smjesta uključuju i automatski uspostavljaju konekciju s tim istim uređajem. Kad smo gotovi s korištenjem, valja ih spremiti u kutijicu, čime se smjesta isključuju i započinju s punjenjem.

Koliko traje punjenje TWS slušalica i kutijice?

Ti parametri razlikuju se od proizvođača do proizvođača i modela do modela, ali neke pravilnosti postoje. Kutijica obično biva napunjena za dva sata, a same slušalice za sat i pol do dva. Kvalitetniji modeli podržavaju tehnologiju brzog punjenja pa je u njihovom slučaju slušalice dovoljno držati u kutijici desetak minuta kako bi dobile dovoljno energije za sat do dva bežičnog rada. Kad je kutijica spojena na punjač, a slušalice ubačene u kutijicu, ugrađena elektronika istodobno puni kutijicu i slušalice.

Što se događa kad se isprazne baterije slušalica i kutijice, je li ih moguće još uvijek koristiti?

Nije. Nakon što se baterija iz slušalica isprazni, a također ponestane baterije u kutijici, korištenju je stigao kraj. TWS slušalice ne podržavaju pasivni, žični način rada ni u jednom obliku.

Koliki je životni vijek bežičnih slušalica, postoji li mogućnost promjene baterije ako počnu značajnije gubiti kapacitet?

Uz pretpostavku da ne dođe do elektroničkog kvara, bežične slušalice trebale bi vam potrajati nekoliko godina, iako je neizbježno da će u nekom trenutku prestati raditi, jer njihova baterija više neće držati kapacitet – takva je kemija punjivih baterija. Hoće li taj trenutak stići nakon jedne ili tri godine, ovisit će o intenzitetu kojim ih koristite i punite, temperaturama kojima ih izlažete i nizu drugih parametara. Bateriju bežičnih slušalica nije moguće promijeniti. Znakovito je da većina bežičnih slušalica dolazi s jednogodišnjim jamstvom, upravo zbog problematike trošenja i nemogućnosti zamjene baterije. Ako želite biti bezbrižniji, ograničite se na modele s dvogodišnjim jamstvom.

Budući da bežične slušalice dolaze bez punjača, trebam li paziti s kojim ih punjačem punim?

Ne trebate – poslužit će vam bilo koji mobilni punjač, powerbank pa čak i USB port vašeg računala ili prijenosnika. Iako punjač nećete dobiti, uvijek ćete dobiti pripadajući USB kabel, potreban za spajanje kutijice na napajanje.

Mogu li sa sobom ponijeti samo TWS slušalice, a kutijicu ostaviti kod kuće?

S većinom modela to je moguće, ali ne sa svima, zato što se neke slušalice uključuju i isključuju samo kad ih umetnemo u kutijicu, odnosno izvadimo iz nje. Ako slušalice imaju fizičke tipke, u pravilu ih je moguće uključiti i isključiti bez kutijice. Međutim, korištenje bez kutijice ne preporučujemo, zato što kutijica također funkcionira kao mobilna baterija, fizička zaštita slušalica, ali i osiguranje od njihova gubitka.

Mogu li koristiti samo jednu slušalicu, a drugo uho ostaviti slobodno?

Najčešće je to moguće. Kod slušalica kod kojih je unaprijed definirano koja je glavna, a koja sekundarna, nužno je koristiti baš tu, glavnu slušalicu. Neki modeli, kao što je 1MORE Stylish True Wireless, nemaju unaprijed zadanu glavnu slušalicu, već se ona odabire prema potrebi (ili želji korisnika).

Je li moguće TWS slušalice povezati s većim brojem uređaja?

Premda kod nekih naprednijih (skupljih) modela postoji, na tu mogućnost generalno ne možete računati. Kada želite slušalice s jednog mobitela prespojiti na drugi, ili ih s mobitela prebaciti na laptop, prvo ćete morati prekinuti konekciju s postojećim uređajem. Potom će se brojni modeli automatski prebaciti na uparivanje – takve je dovoljno potražiti na drugom uređaju i obaviti povezivanje. Kod slušalica koje uparivanje ne aktiviraju automatski, potrebno ga je pokrenuti ručno, što se najčešće izvodi umetanjem i vađenjem iz kutijice, ili držanjem odgovarajućih tipki.

Koje se dodatne mogućnosti mogu očekivati od TWS slušalica?

Najbolje TWS slušalice popraćene su pripadajućom mobilnom aplikacijom, unutar koje možemo provjeriti stanje baterije, nadograditi firmware, ručno namjestiti ekvilizator te aktivirati sve dodatne funkcije, ako one postoje
Najbolje TWS slušalice popraćene su pripadajućom mobilnom aplikacijom, unutar koje možemo provjeriti stanje baterije, nadograditi firmware, ručno namjestiti ekvilizator te aktivirati sve dodatne funkcije, ako one postoje

Puki broj mogućnosti TWS slušalica u izravnoj je proporciji s njihovom cijenom. Napredniji (skuplji) modeli nerijetko nude korisne funkcije poput automatskog pauziranja glazbe prilikom vađenja slušalica iz ušiju te prijenosa zvukova iz okoline preko ugrađenih mikrofona (sjajna stvar za trčanje i druge situacije, kad ne želimo biti izolirani). Neki od njih dolaze s mobilnim aplikacijama, unutar kojih možemo obaviti nadogradnju firmwarea (iznimno korisno – nerijetko rezultira povećanjem kvalitete zvuka i mikrofona, poboljšanjem bežične konekcije ili novim mogućnostima), namjestiti ekvilizator i slično. Najbolji modeli također podržavaju aktivno blokiranje vanjske buke (Active Noise Cancelling). Spomenut ćemo i mogućnost bežičnog punjenja kutijice, koju smo susreli kod nekih testiranih modela, pri čemu se za to koristi tehnologija Qi.

Pomalo neočekivano, još jedna mogućnost koju nemaju sve TWS slušalice jest namještanje glasnoće zvuka pomoću kontrola na samim slušalicama. Kad takvo što izostane, pojačavanje i utišavanje zvuka morat ćete obavljati na mobitelu – iritantno.

Kupio sam in-ear bežične slušalice, za koje ste napisali da imaju moćan bas i dobru izolaciju buke, ali zvuče mi šuplje i čujem sve oko sebe. Što se događa!?

Kako bi in-ear slušalice isporučile maksimalne performanse te odradile dobro pasivno blokiranje vanjske buke, esencijalno je da na njih stavite umetke koji najbolje odgovaraju vašem ušnom kanalu. U paketu s takvim slušalicama redovito se dobivaju barem tri para umetaka različitih veličina te ih obavezno valja sve iskušati, čak i u slučajevima kad vam se doima da su vam tvornički ugrađeni umeci dovoljno dobri. Izborom umetaka također se “regulira” udobnost takvih slušalica, kao i stabilnost u ušima. Povedite računa i o konkretnom položaju (zakretu) slušalica. Neki modeli zbog svojeg se oblika mogu koristiti u samo jednom položaju, ali ima i onih koji se mogu zarotirati na više načina pa vam možda neće biti očito kako da ih nosite. U tom slučaju provjerite preporuku proizvođača – obično se na službenim stranicama mogu pronaći fotografije sa slušalicama u ušima manekena.

Događa mi se da mi slušalica ispada iz uha već pri laganom pokretu glavom. Kako doskočiti tom problemu?

Ako se radi o in-ear izvedbi slušalica, odgovor smo već dali u prethodnom pitanju – promijenite umetke za uši. U slučaju da to ne pomogne sa stabilnošću, možete si pomoći kupnjom sportskih bežičnih slušalica, koje dolaze s nekim oblikom dodatne stabilizacije, poput obujmica za uši. Za earbud slušalice nema neke pomoći – svatko ima drugačiju fizionomiju uha, a neke uši nisu kompatibilne s uobičajenim oblikom takvih slušalica.

Što ako izgubim jednu slušalicu, mogu li ju dokupiti ili moram nabaviti čitav novi par?

Morat ćete kupiti novi par. Premda bi se izgubljena slušalica u većini slučajeva mogla nadomjestiti i uredno raditi s postojećom (to nije moguće samo kad se radi o modelima gdje su primarna i sekundarna slušalica unaprijed definirane i fiksne), prodavači se, iz razumljivih razloga, ne žele upuštati u rasparivanje zapakiranih proizvoda.

Je li bežične slušalice moguće upariti s televizorom?

Ako televizor podržava Bluetooth – da. Jednostavno ćete otići u Bluetooth postavke vašeg televizora i potražiti slušalice na popisu okolnih uređaja, na isti način kako biste to učinili na mobitelu. Uz pretpostavku da slušalice i televizor podržavaju Bluetooth 5, neće dolaziti ni do kakvog uočljivog kašnjenja zvuka za slikom.

Imaju li sve bežične slušalice mikrofon?

Mikrofon je standardni dodatak svih bežičnih slušalica, a koristi se za telefoniranje, zadavanje naredbi glasovnom asistentu, komuniciranje prilikom igranja i sve ostale zadaće za koje nam je mikrofon potreban. Kvaliteta mu može podosta oscilirati, ali dobra vijest je da smo među modelima do 500 kuna zatekli velik broj onih s posve upotrebljivim mikrofonima.

Moram li na aerodromima vaditi slušalice iz torbe prilikom sigurnosnog pregleda, s obzirom na to da sadrže bateriju?

Ne. Nikad se nismo našli u takvoj situaciji, niti smo čuli da je netko drugi morao izdvajati bežične slušalice tako.

Kako se na bežičnim slušalicama prebacuju pjesme, pauzira glazba i namješta glasnoća zvuka?

Bežične slušalice, ma koliko malene bile, opremljene su fizičkim ili dodirnim kontrolama (ovisno o modelu), pomoću kojih možemo obavljati stvari poput odgovaranja na telefonske pozive, pauziranja i prebacivanja pjesama, aktivacije glasovnog asistenta i namještanja glasnoće zvuka. Međutim, ne postoji standardizirani način upravljanja, kao ni unificirana lista podržanih naredbi. Neki modeli uopće ne nude opciju regulacije glasnoće zvuka pa u njihovom slučaju moramo posezati za mobitelom i koristiti njegove bočne tipke kako bismo slušalice utišali ili učinili glasnijima. Kad se radi o jeftinim bežičnim slušalicama, stava smo da je pametnije odabrati model s fizičkim tipkama, jer se dodirne kontrole u ovoj cjenovnoj kategoriji najčešće ponašaju nepredvidljivo i aljkavo.

Kad gledam video, koristeći bežične slušalice, zvuk mi kasni za slikom. Kako da to popravim?

Nikako. Ako posjedujete bežične slušalice koje imaju taj problem, izgledno je da one podržavaju Bluetooth 4.2 ili neku još stariju verziju te tehnologije, gdje su latencije prilikom bežičnog prijenosa zvuka bile previsoke da bi zvuk i slika bili sinkronizirani. Na takvim slušalicama ni igranje nije ugodno, jer je tamo kašnjenje zvuka za slikom još problematičnije. Jedino što možete napraviti jest kupiti nove slušalice, koje podržavaju Bluetooth 5.0 i nemaju taj problem. Napominjemo da sama podrška za Bluetooth 5.0 nije jamac da neće biti kašnjenja. Zato u okviru naše testne procedure redovito provjeravamo kako se slušalice ponašaju prilikom gledanja YouTubea i Netflixa te u recenzijama ističemo prisutnost (pre)visokih latencija.

Bug 327 veljača 2020.

True Wireless Stereo (TWS) bežične slušalice