Sennheiser Momentum True Wireless - Skupe, kvalitetne, ali ne bez mana

Sennheiser nudi jedne od najskupljih TWS slušalica na tržištu. Iako imaju mnogo kvaliteta, tu je i poneka neočekivana mana, koja bi vas mogla okrenuti u smjeru konkurencije

Davor Šuštić petak, 27. ožujka 2020. u 06:30
SPECIFIKACIJE
Bluetooth verzija Bluetooth 5.0
Podržani Bluetooth kodeci SBC, AAC, aptX
Deklarirano trajanje baterije Do 4 h (slušalice) + dodatnih 8 h (kutijica)
Konektor USB-C
Jamstvo 2 godine

Sennheiser potpisuje jedne od najskupljih TWS slušalica na tržištu. Traženih 2.000 kuna ima smisla izdvojiti samo ako vam je kvaliteta zvuka apsolutno najvažniji kriterij, zato što u tom aspektu Momentum True Wireless pruža zaista mnogo. U smislu broja funkcija, trajanja baterije i praktičnosti u svakodnevnom životu, neki modeli koje smo testirali, kao što su 1MORE True Wireless ANC i Sony WF-1000XM3, pružaju više i zbog toga predstavljaju isplativiju kupnju. Tim više što ne možemo kazati da Sennheiserove slušalice zvuče bolje od spomenutih konkurenata, već jednostavno – drugačije. Ako bismo razliku u akustičkim performansama morali sumirati u jednu rečenicu, kazali bismo da Sennheiser više teži hi-fijaškoj preciznosti i optimalnom balansu zvuka, a 1MORE i Sony ciljaju na energičnost i maksimalno zabavljanje slušatelja. Primjerice, Momentum True Wireless ne nudi tako naglašeno dubok i moćan bas. Njega još uvijek ima u dostatnim količinama, ali je pažljivo i prirodno stopljen sa srednjim frekvencijama. Srednji dio frekvencijskog spektra uglađen je i detaljan, a visoke frekvencije zvuk ovih slušalica čine prozračnim te bez natruha prodornosti. Glazbeni žanrovi poput klasike, na ovim slušalicama zvuče bolje nego na konkurentskim TWS modelima. S druge strane, za rock, rap i elektroniku radije bismo odabrali 1MORE, Sony ili Bose, jer njihov zvuk stvara snažniji poriv za tapkanje nogom i sviranje zračnih bubnjeva. Kako to ozbiljnim TWS slušalicama priliči, podržani su Bluetooth kodeci SBC, AAC i aptX.

Mimo zaista odlične kvalitete zvuka, Sennheiserove slušalice kombinacija su pogodaka i promašaja. Kvaliteta izrade zaista je visoka, kako samih slušalica, s metaliziranim vanjskim stranama kućišta, tako i kutijice za prenošenje i punjenje, koja je četvrtasta i prekrivena oku ugodnom tkaninom. Nažalost, oblik ju čini relativno nezgrapnom za prenošenje – nema izgleda da će vam stati u džep užih hlača. Oprostili bismo joj korpulentnost na račun velike ugrađene baterije, ali nju ne možemo opisati tim riječima – slušalice je jednim punjenjem sposobna napuniti samo dvaput. Same slušalice s jednim punjenjem imaju autonomiju od tri i pol do četiri sata, što je nezanemarivo kraće od trajanja konkurentskih TWS slušalica visoke klase.

Četvrtasta, tkaninom prekrivena, kutijica opremljena je USB-C konektorom za punjenje. Oblik joj je takav da nije praktična za prenošenje u užim džepovima
Četvrtasta, tkaninom prekrivena, kutijica opremljena je USB-C konektorom za punjenje. Oblik joj je takav da nije praktična za prenošenje u užim džepovima

Kontrole su dodirne, a pristupa im se pipkanjem vanjskih strana kućišta slušalica. Logikom korištenja nismo oduševljeni, jer su neke radnje nepotrebno zakomplicirane. Primjerice, glasnoćom zvuka upravlja se držanjem prsta na lijevoj ili desnoj slušalici, ovisno o tome želimo li ga utišati (lijeva slušalica) ili učiniti glasnijim (desna). Jedan pritisak lijeve slušalice pauzira glazbu, a desne pokreće glasovnog asistenta. Kada poželite utišati ili pojačati zvuk za jedan ili dva “koraka”, što se u teoriji obavlja kratkim držanjem na odgovarajućoj slušalici, vrlo ćete često nehotično pauzirati glazbu ili aktivirati glasovno upravljanje – i pritom se dobrano iživcirati. Dodatni problem u čitavoj priči predstavlja činjenica da dodirni senzori ne prepoznaju baš uvijek naše manevre.

Podjednako blesavo ponaša se i funkcija automatskog pauziranja glazbe. Čim se bilo koja slušalica izvadi iz uha, glazba se zaustavlja, te uredno nastavlja sa sviranjem kad slušalicu vratimo u uho. No, glazba će nastaviti sa sviranjem i ako izvadite obje slušalice i stavite ih u isti dlan – bizarno.

Srećom, automatsko pauziranje može se isključiti u Sennheiserovoj mobilnoj aplikaciji Smart Connect. Dotična također nudi ekvilizator, pomoću kojeg možemo ručno ugoditi akustičke karakteristike slušalica (doduše, sugeriramo da ih ne dirate), kao i funkciju Transparent Hearing, koja će se pobrinuti za to da u slušalicama čujemo zvukove iz okoline – korisno za situacije kad ne želimo biti izolirani.

Mikrofoni su, očekivano, kvalitetni pa nismo imali apsolutno nikakvih problema s obavljanjem telefonskih razgovora i komuniciranjem s glasovnim asistentom.

Preostaje zaključiti ono što smo već spomenuli u uvodu – koliko god Sennheiserove slušalice dobro zvučale, definitivno nisu bez mana. Još važnije, ne možemo pobjeći od činjenice da konkurenti poput Sonyja i 1Morea u gotovo svakom aspektu nude više, a za manje novca.

Sennheiser Momentum True Wireless

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Uvjerljiva izrada
  • Udobne za nošenje
  • Dobri mikrofoni za telefoniranje i glasovne naredbe
  • Neintuitivne kontrole
  • Šlampava izvedba automatskog pauziranja
  • Kutijica je nezgrapna za prenošenje
  • Ispodprosječno trajanje baterije
  • (Pre)visoka cijena
Kvaliteta zvuka 10
Isplativost 5
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Ronis