Kako kod kuće napraviti najbolje moguće pivo otkriva nam suosnivač Varionice

Gost nove epizode talk-showa #TERAPIJA je Davor Simičić, suosnivač Varionice, jedne od naših ponajboljih craft pivovara - otkriva nam sve tajne kuhanja savršenog piva u vlastitom domu...

Dragan Petric srijeda, 15. travnja 2020. u 07:00

Nedostatak vremena više vam ne može biti isprika - vrijeme je da kod kuće skuhate svoje vlastito pivo! Nova epizoda talk-showa #TERAPIJA nudi vam savjete jednog od najvećih hrvatskih stručnjaka za proizvodnju craft piva, Davora Simičića, suosnivača Varionice, koji je i sam, u maniri tech startupaša, posao izgradio počevši pravljenjem piva "u garaži". 

Davor nam je otkrio kako kod kuće napraviti najbolje moguće pivo te je odgovorio i na ova pitanja:

  • Mora li se kod izrade kućnog crafta strogo poštivati "njemački zakon o čistoći piva" koji propisuje omjere slada, hmelja, vode i kvasca? Zašto crafteri ne vole taj zakon i koje su kazne u Njemačkoj za njegovo nepoštivanje?
  • Koliko je bitna kvaliteta vode za nastanak dobrog piva i koristi li se za različite stilove i različita voda? Mogu li napraviti dobro pivo kod kuće s vodom "iz pipe"?
  • Koji su elementarni uređaji koji mi trebaju za početak izrade kućnog piva? Je li to kompliciranije ili jendnostavnije od izrade vina? Koliko su dobri instant-uređaji, poput PicoBrewa?
  • Kakav kvasac koristiti i gdje ga nabaviti? Može li se iskoristiti Digo kockica - trenutačni dragulj supermarketa?
  • Koja je tajna svjetskog uspjeha slovenskog hmelja i postoji li uopće hrvatski hmelj, a samim time i stopostotno hrvatsko pivo?
  • Može li se pivo pokvariti? 
  • Koliko pivskih stilova postoji i baziraju li se na postotku alkohola, vrsti hmelja, boji, nečem pedesetom ili kombinaciji svih tih varijabli?
  • Zašto postoje različiti oblici čaša za pivo, koje su najbolje i je li bitan način na koji se toči pivo?
  • Koje pivo popiti za žeđ, koje za podizanje raspoloženja i energije, koje za se ugrijati zimi...?
  • Može li se kuhati klopa s pivom i koja? Ima li smisla zalijevati janjca na ražnju ili ćevose pivom? 
  • Mogu li hrvatske craft pivovare preživjeti katastrofalnu krizu ugostiteljskog sektora?

U pripremi ovog razgovora sudjelovao je i Ivan Podnar, Bugov dugogodišnji kolumnist i dopisnik iz SAD-a...