YouTube i Facebook prognali najpoznatijeg teoretičara zavjera

Nakon nedavnih najava YouTube i Facebook počeli su provoditi nova pravila protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija vezanih za COVID-19, a prva poznatija "žrtva" je David Icke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. svibnja 2020. u 15:39

Krizne globalne situacije koje utječu na živote mnogih vrlo su plodno tlo za razne teoretičare zavjera i širenje lažnih vijesti, pa sve do malicioznih dezinformacija koje mogu imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje ili imovinu. Od početka pandemije koronavirusa vidjeli smo tako primjere da su, na temelju neutemeljenih poveznica 5G tehnologije i virusa, stradavali tornjevi telekoma, a o medicinskoj strani priče i ljudima koji su na sebi probavali neautorizirane lijekove da i ne govorimo.

YouTube i Facebook, kao vodeće platforme kad je riječ o brzom širenju lažnih vijesti i teorija urota, reagirali su na sve češće povezivanje upravo 5G i koronavirusa najavama da će takve sadržaje strogo moderirati i aktivno uklanjati. Jednak tretman imat će, najavili su tada, i svi koji će širiti dezinformacije vezane uz COVID-19, a proteklog vikenda vidjeli smo i prve ozbiljnije slučajeve primjene novih politika.

Protjeran s Facebooka i YouTubea na Twitter

Prvo zvučnije ime koje je palo kao "žrtva" novih pravila je ono koje je trajno protjerivanje s društvenih mreža možda najviše i zaslužilo. On je nekadašnji britanski nogometaš i sportski komentator David Icke, koji je "slavu" stekao ne zbog svojih sportskih uspjeha već zbog godina širenja najrazličitijih mogućih teorija urota.

Od ljudi-guštera iz drugih dimenzija, novog svjetskog poretka, kolektivnog uma Zemlje i Mjeseca, pa do najnovijih "genijalnih" ideja oko 5G tehnologije i koronavirusa – Ickeu ništa nije pretjerano suludo da bi bilo objavljeno.

I kao takav, Icke je 1. svibnja ostao bez svojeg Facebook računa putem kojeg je oko 800 tisuća sljedbenika slušalo njegove "teorije", a 2. svibnja ugašen mu je i YouTube račun na kojem je imao preko 900 tisuća pretplatnika. Obje platforme uklonile su mu profile zbog širenja lažnih informacija povezanih s koronavirusom. Icke, očekivano, ove poteze proglašava cenzurom, a svoje širenje "istine" nastavlja na – Twitteru, gdje ima nešto preko 300 tisuća sljedbenika.