Facebook će upozoravati one koji su dijelili dezinformacije o COVID-19 pandemiji

Uz uklanjanje lažnih i štetnih vijesti koje iskorištavaju globalnu pandemiju, Facebook će kontaktirati korisnike i dojaviti im ako su u prošlosti i sami došli u kontakt s ovakvim sadržajima

Sandro Vrbanus petak, 17. travnja 2020. u 12:56

Sprječavanje širenja dezinformacija vezanih uz aktualnu pandemiju koronavirusa nešto je oko čega su se velike tehnološke kompanije nedavno dogovorile i postavile zajedničke smjernice za borbu protiv lažnih vijesti. Facebook sada ide korak dalje u implementaciji zaštitnih mehanizama koji bi trebali spriječiti širenje netočnih informacija. Umjesto njih, ova društvena mreža namjerava korisnicima ponuditi informacije koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih ustanova iz svijeta.

To će činiti na način da će njihovih preko 60 "fact checkera" i dalje provjeravati sadržaje koji tom mrežom kruže na preko 50 svjetskih jezika, a ta mreža nedavno je dodatno proširena te su im odobrena dodatna novčana sredstva.

Dodatna upozorenja na laži i obmane

Kad je riječ o korisnicima, na njih će ova situacija utjecati tako što će ih barem pokušati usmjeriti prema točnim izvorima podataka. Jednom kada netko od korisnika dođe u kontakt s lažnom viješću ili izvorom koji širi neutemeljene dezinformacije, ispod tog sadržaja već sada stoji obavijest o sumnjivom sadržaju, dok se aktivno štetni sadržaji uklanjaju (primjerice oni koji savjetuju korištenje nepropisanih lijekova za COVID-19).

Po novome, svi oni koji su ranije lajkali, shareali ili komentirali sadržaj vezan uz koronavirus, a koji je u međuvremenu označen kao netočan, o tome će dobiti dodatnu obavijest. U njoj će stajati poveznica na WHO i njihov popis raskrinkanih mitova oko koronavirusa, što bi trebalo na kvalitetan način informirati ljude i dati im do znanja da su ranije pročitali stvari koje nisu istinite.

Kako pandemija napreduje, u Facebooku kažu da će nastaviti svoje napore u što učinkovitijem uklanjanju dezinformacija i štetnih prijevara vezanih uz COVID-19 sa svoje platforme.

Nema okupljanja do lipnja 2021. godine

Interno su u Facebooku kao prvi prioritet stavili zdravlje svojih zaposlenika. Svi koji mogu nastavit će raditi od kuće, a povratak u normalni režim rada tamo će biti vrlo polagan i postupan. Mark Zuckerberg je najavio da će njegova kompanija zbog ove pandemije otkazati sva okupljanja, događaje i konferencije s preko 50 sudionika – sve do lipnja iduće godine. To bi značilo da će, kao i ove godine, sljedeća developerska konferencija F8 također biti preskočena.

 

As we start to think about what it will look like to re-open society, I wanted to provide an update on how we're...

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, April 16, 2020