Prva mobilna aplikacija za podršku hrvatskim učiteljima u nastavi

Školska knjiga predstavila je aplikaciju koja olakšava učiteljima svakodnevne zadatke te nudi pomoć pri izradi individualiziranog kurikuluma za učenike koji imaju specifične odgojno-obrazovne potrebe

Sandro Vrbanus utorak, 12. svibnja 2020. u 15:28

Iz Školske knjige izvijestili su kako su izradili demo verziju mobilne aplikacije za podršku učiteljima "Asistent". Ova aplikacija predstavlja prvo jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, namijenjeno učiteljicama i učiteljima. Cilj je olakšati im svakodnevno pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije.

Olakšavanje administracije

"Asistent ima namjeru biti osobni pomoćnik učiteljima. Na jednom mjestu učitelji će imati pomoć za sve administrativne poslove na koje inače gube puno vremena. Jedna od mogućnosti naše nove aplikacije za koju vjerujemo da će učiteljima biti posebno korisna je i brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje potpora učenicima s teškoćama u razvoju, na što smo, moram naglasiti, posebno ponosni“, izjavila je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.

Pri izradi aplikacije od velike je koristi bilo iskustvo tima Školske knjige u radu s učiteljima i poznavanje njihovih potreba, a na samom programiranju aplikacije radi se već nekoliko mjeseci. Kad aplikacija zaživi, autori najavljuju da će je i dorađivati prema prijedlozima i potrebama korisnika, tj. učiteljica i učitelja iz cijele Hrvatske.

Individualni kurikulumi

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama. U tom dijelu aplikacije Školska knjiga surađivala je sa stručnjacima iz tog područja, kao što su edukacijski rehabilitatori, pedagozi, logopedi, socijalni pedagozi i psiholozi, kao i učitelji s praktičnim iskustvom.

Aplikaciju će moći koristiti svi korisnici udžbenika Školske knjige, a bit će spremna za korištenje u rujnu, ususret novoj školskoj godini.