Za promjenu pogledajte kako izgleda svijet onih koji su drugačiji od vas, kroz - "njihov YouTube"

Poznata je stvar da algoritmi za preporučivanje sadržaja favoriziraju ono što se korisniku sviđa, nudeći mu samo one vijesti koje podržavaju njegove stavove. Sada postoji i način da se sagleda druga strana

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. srpnja 2020. u 06:00

Društvene su mreže danas mjesta gdje ljudi najčešće traže vijesti i vrlo često nalaze na raznorazne informacije – točne ili ne – i sve ih češće nekritički uzimaju kao istinite, pogotovo ako su u skladu s njihovim izvornim stavovima. To znaju i tvorci algoritama koji preporučuju razne sadržaje (video isječke, vijesti i objave) na društvenim mrežama, pa svojim posjetiteljima serviraju upravo ono što oni vole gledati.

Tako zatvaraju u "eho komore", pojačavaju im već utvrđena mišljenja, te dodatno potiču polariziranje društva i radikalizaciju određenih stavova. Kako bi se iz svojeg "mjehura" mogli maknuti, ponekad je potrebno, ali i zdravo, pogledati i što o svemu misli druga strana, bez obzira kojoj svjetonazorskoj ili političkoj opciji pripadali.

Zavirite na drugu stranu

Upravo tome služi novi web nazvan TheirTube. Ovaj prerađeni "njihov YouTube" dat će vam na početku odabir opcije koju želite istražiti. Možete se tako odlučiti nakratko biti frutarijanac, prepper, liberal, konzervativac, teoretičar zavjera ili osoba koja negira klimatske promjene.

Nakon toga prikazat će vam se simulator YouTubea, a u njemu će biti izbor nekoliko videa koje bi vam YouTube inače preporučio da pripadate u odabranu skupinu. Svačija početna stranica YouTubea je drugačija, a ovaj servis ima namjeru prikazati vam kako svijet izgleda iz nečijeg tuđeg gledišta.

Projekt je financirala zaklada Mozilla, želeći skrenuti pažnju na moć YouTubeovog algoritma. Isti je, naime, zaslužan za 70% svih videa pregledanih na ovoj platformi. Ako uzmemo u obzir da se tamo svakog dana pregleda milijarda sati video zapisa, jasno je da sustav preporuka ima vrlo veliku snagu u formiranju mišljenja, stavova i stvaranju eho komora koje uvijek ponavljaju jedno te isto.