AI čita vijesti i otkriva političku pristranost

U vremenima kada mediji mogu značajno utjecati na političke procese zanimljivo je vidjeti da postoji alat umjetne inteligencije koji može otkriti koji medij "navija" za koju političku opciju

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. veljače 2020. u 06:30

Ove se godine, početkom studenoga, održavaju američki predsjednički izbori. Prošle je obilježila predizborna kampanja puna "fake newsa" koja je rezultirala time da se lažne vijesti počinju sve aktivnije otkrivati i eliminirati s društvenih mreža i drugih platformi na kojima se šire. No, što učiniti s pravim vijestima koje su napisane "navijački", odnosno (više ili manje) skrivaju pristranost prema jednoj političkoj opciji?

U SAD-u, pogotovo u izbornoj godini, tako i diljem svijeta, javnost je polarizirana na dvije političke strane. Ljudi se često na Internetu, možda i nesvjesno, zatvore u "eho komore" tako što prate osobe i medije samo sa svoje strane političkog spektra. To dovodi do daljnje polarizacije i radikalizacije stavova, a sve je teže odvagnuti koje su vijesti pristrane a koje daju koliko-toliko objektivnu informaciju.

U potrazi za nepristranim novinarstvom

Američka novinska kuća The Bipartisan Press pokušava na svojem portalu donijeti uravnotežene priče i vijesti i biti što transparentnija kad je riječ o političkim stavovima svojih autora. U te su svrhe istrenirali sustav umjetne inteligencije koji je u stanju "pročitati" tekst i odrediti koliko je pristran, kao i kojoj političkoj opciji naginje. Stvar funkcionira samo na engleskom jeziku i za američke prilike.

Ubacite li bilo koji politički tekst u njihov sustav, on će ga analizirati i u nekoliko sekundi mu dati ocjenu pristranosti između -1 (potpuno lijevo, demokratski) i 1 (potpuno desno, republikanski). Veći otklon od nule značit će i veću neobjektivnost teksta.

Sustav je zasnovan na strojnom učenju, libraryjima Tensorflow i Pytorch, treniran je na desecima tisuća tekstova, a kažu kako se odlikuje točnošću od 96%. Pratite li američku političku scenu, sustav možete i sami isprobati na ovoj adresi.