Apple

Apple predstavio svoj prvi ARM procesor za računala i tri na njemu zasnovana Maca

Sandro Vrbanus utorak, 10. studenog 2020. u 20:17

Na svojem trećem online događanju u nizu Apple je večeras predstavio svoj prvi moćni ARM SoC naziva M1, te MacBook Air, Mac mini i MacBook Pro nove generacije koji su zasnovani na tom procesoru

Povijest se ponavlja. Appleova Mac računala prvo su dolazila s Motorolinim procesorima serije 68000, tijekom osamdesetih pa sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon toga obavljen je veliki prelazak na PowerPC arhitekturu koju su zajednički razvijali Apple, IBM i Motorola, što je potrajalo sve do 2005., kada je najavljen prelazak Macova na Intelovu x86 arhitekturu.

Nakon desetljeća i pol suradnje, na ovogodišnjem WWDC-u najavljena je još jedna velika tranzicija, vjerojatno i posljednja ovoga tipa – Apple će svoje Macove pogoniti vlastitim silicijem, kako to vole reći. Od sada na dalje nova Mac računala dolazit će isključivo s njihovim procesorima temeljenima na instrukcijskom setu ARM, baš kao i iPhonei i iPadi. Zašto? Pisali smo o tome neposredno nakon Appleove službene najave.

Procesor M1

Danas je došla na red treća po redu online konferencija Applea u dva mjeseca, pod nazivom "One more thing". Ta njihova velika "još jedna stvar", koju su ostavili za kraj, ove je godine – Mac na Appleovim procesorima.

Dakako, "Appleov silicij" danas je bio u središtu priče. Prelazak na vlastite procesore Apple će započeti SoC-om M1 koji se diči 5-nanometarskom tehnologijom proizvodnje, performansama i uštedom energije, te s čak 16 milijardi tranzistora u 8 jezgri – 4 za visoke performanse i 4 za uštedu energije pri lakšim zadacima.

U usporedbi s "modernim PC procesorima", iako ne kažu kojima, Apple kaže da M1 donosi i do dva puta bolje performanse uz značajno manju potrošnju energije, kako za GPU tako i za CPU jezgre, uz tri puta veću efikasnost po vatu. M1 sadrži i neuralni engine kao i sigurnu enklavu. Dakako, za iskorištavanje maksimalne snage čipa M1 posebno je prilagođen MacOS Big Sur, pa će softver i hardver "surađivati" kao i na iPhoneu ili iPadu. Instantno buđenje i pokretanje aplikacija bit će među prvim funkcijama koje će korisnik primijetiti, prije nego iskusi brže procesiranje videa i glazbe, igranje ili izvođenje naredbi strojnog učenja.

Na Macovima s čipom M1 mogu se izvoditi univerzalne aplikacije izrađene za x86 i ARM arhitekturu, a tu je i Rosetta 2 koja će učiniti nove Macove unatrag kompatibilnima i sa starijim x86 aplikacijama.

Po prvi puta ikada, na Macu će se od sada moći nativno pokretati mobilne iOS i iPadOS aplikacije.

MacBook Air

Prvi Mac koji će dobiti M1 čip bit će novi MacBook Air, koji će uz ovaj procesor biti do 3,5 puta brži od svojeg prethodnika. Izvana se od njega neće pretjerano razlikovati, već će glavne prednosti biti mnogo veće performanse, novi dizajn pasivnog hlađenja bez ventilatora, te trajanje baterije čak do 18 sati u gledanju videa. Početna cijena MacBook Aira bit će 999 dolara.

Mac mini

U poznatom kompaktnom kućištu vraća se i Mac mini. Ovoga puta bit će zasnovan na procesoru M1, pa će biti oko 3 puta brži od prošle generacije. Apple tvrdi da će njegove performanse biti 5 puta više od najprodavanijeg PC-a na tržištu (ne kažu kojeg), uz samo 10% volumena prosječnog PC kućišta. Podržavat će Appleov monitor ProDisplay XDR i njegovu 6K rezoluciju, a početna će mu cijena biti 100 dolara niža od prošle generacije – 699 dolara.

MacBook Pro

Sve prednosti Appleovog silicija među prvima će moći iskoristiti i oni koji se odluče na 13-inčni MacBook Pro, koji će biti 2,8 puta brži od prethodne generacije. Osim čipa M1 velika prednost ovog modela bit će čak dvostruko trajanje baterije – Apple navodi čak 20 sati gledanja videa. Vanjski dizajn i ovdje ostaje isti, a ne mijenja se niti cijena, pa iznosi od 1.299 dolara na više.

Narudžbe za sva tri modela, MacBook Air, Mac mini te MacBook Pro otvaraju se već danas, a isporuke prvim kupcima kreću od sljedećeg tjedna.

Sve prednosti Appleovog silicija na jednom mjestu
Sve prednosti Appleovog silicija na jednom mjestu