Apple osvježio hardversku ponudu: iPad Pro, MacBook Air, Mac Mini…

Novi iPad Pro s tipkovnicom i trackpadom, osvježeni MacBook Air i Mac Mini predstavljeni su potiho, bez posebnog eventa

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. ožujka 2020. u 06:00

Iako su za kraj ožujka planirali tradicionalnu proljetnu prezentaciju novog hardvera, u Appleu su je morali otkazati zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa. Ipak, zatvaranje brojnih kompanija i prekidanje poslovanja u velikom dijelu svijeta nije ih spriječilo da putem Interneta predstave osvježenja nekoliko proizvoda u svojem asortimanu. Krenimo redom…

iPad Pro

Već neko vrijeme javnost je očekivala novi i nadograđeni iPad Pro, a Apple njegovim predstavljanjem nije razočarao. Nova je inačica zasnovana na čipu A12Z Bionic, pa kažu kako je sada iPad performansama dostojan zamijeniti bilo koje prosječno prijenosno računalo na Windowsima. Kako bi on to zaista i u praksi mogao učiniti, Apple mu je pridodao i širokokutnu Ultra Wide kameru, poboljšane mikrofone, lidar skenere za snimanje dubine vidnog polja, kao i posebnu novu tipkovnicu Magic Keyboard s multi-touch trackpadom.

Mogućnosti svih ovih dodataka moći će se iskoristiti kroz iPadOS 13.4, koji će podršci za trackpad dodati i sasvim novi način rada s kursorima. Hardverski, tipkovnica će omogućiti pretvaranje iPada Pro u "laptop", tj. podići će ga od radne površine uz zglob za podešavanje nagiba.

11 i 12,9-inčni ekrani i dalje ostaju na Liquid Retina tehnologiji, s podrškom za prikaz na 120 Hz i True Tone. Dvije kamere straga sada su 12-megapikselna širokokutna i 10-megapikselna ultraširokokutna s 2x zumom. Omogućavaju snimanje 4K videa i napredno fotografiranje, kao i primjenu u AR aplikacijama i igrama.

LiDAR Scanner, prvi puta na jednom ovakvom uređaju, radi do udaljenosti od 5 metara. Služi za snimanje dubine scene koju "vide" kamere, a također unaprjeđuje rad AR aplikacija i fotografiranje.

Početna cijena manjeg modela (11") bit će 799 dolara, a većega (12,9") 999 dolara u SAD-u. Narudžbe su otvorene već sada. Magic Keyboard stiže u prodaju u svibnju po cijeni od 299 ili 349 dolara (za manji odnosno veći iPad Pro).

MacBook Air

Najpopularniji prijenosnik Appleove linije dobio je nadogradnju tipkovnice na Magic Keyboard sustav, dvostruko veće kapacitete pohrane (počevši od 256 GB pa sve do 2 TB), gotovo dvostruko brži procesor (sada i quad core), unaprijeđen Intelov grafički sustav (s podrškom za vanjski zaslon do 6K), a zadržava poznati 13" Retina ekran i Touch ID. Jedan od glavnih prodajnih aduta novog MacBook Aira bit će snižena cijena koja sada iznosi 999 dolara za početni model. Narudžbe su otvorene.

Mac Mini

U poznatom malenom tijelu najmanjeg Appleovog stolnog računala unutarnje komponente osvježene su tek dodatnim SSD kapacitetima. Početna cijena modela Mac Mini za ovu sezonu s 256 GB prostora za pohranu bit će 799 dolara, a kupcima će na raspolaganju biti konfiguracije s do 2TB. Putem webshopa novi Mac Mini je moguće naručiti već sada.