Developer tuži Apple zbog monopolističkog ponašanja na App Storeu

Autor mobilnih aplikacija za iOS optužio je Apple da stvara monopol i zarađuje milijarde dolara na račun malih developera i korisnika, te da pritom ne štiti originalne tvorce aplikacija dopuštajući razne načine prevara i kopiranja ideja

Sandro Vrbanus petak, 19. ožujka 2021. u 12:05

Developer Kosta Eleftheriou podigao je tužbu protiv Applea u kojoj napada ovu kompaniju zbog njihove poslovne prakse na trgovini aplikacija App Store. Prema njegovom mišljenju Apple se tamo ponaša monopolistički, sputava zdravu konkurenciju, onemogućava tržišnu utakmicu i posljedični pad cijena softvera, a pritom zarađuje milijarde dolara.

Ono što posebno smeta ovog developera jest pojava brojnih prevaranata i plagijatora na App Storeu kojima je dozvoljeno postavljati aplikacije koje kopiraju originalna rješenja. Primjerice, njegovu aplikaciju FlickType nedavno je kopirao konkurent, načinio svoju verziju koja radi daleko lošije ili ne radi uopće, a potom ju je lažno oglašavao, kupovao lažirane recenzije na App Storeu, te tako njemu značajno umanjio zaradu od originalne aplikacije. Nakon što se požalio Appleu, ovi nisu učinili dovoljno da bi spriječili prevaru, pa mu nije preostalo drugo nego podići tužbu.

FlickType je alternativna tipkovnica za Apple Watch
FlickType je alternativna tipkovnica za Apple Watch

Original blokiran, a kopije se prodaju

Već u prvom mjesecu nakon što se FlickType pojavio, njegov je autor zabilježio prihod od 130.000 dolara, a tada su krenuli problemi s plagijatima i Appleom. Eleftheriou navodi kako je Apple pokušao od njega kupiti spomenutu aplikaciju, no on je to bio odbio. Nakon toga uslijedili su brojni problemi oko prodaje iste putem App Storea, pa ovaj developer smatra da ga je kompanija time htjela primorati na prodaju aplikacije.

Za vrijeme dok Apple nije htio odobriti distribuciju njegove originalne aplikacije, tvrdi Eleftheriou, na App Storeu su se pojavile kopije koje su zarađivale "na njegov račun", dok je on izgubio gotovo cjelogodišnji prihod od prodaje svoje aplikacije.

Ovakvo ponašanje u tužbi je opisao kao "pokazivanje monopolističkih mišića potencijalnim konkurentima", te "profitiranjem na račun prevarantske prakse". "Ako Apple ne uspije jeftino kupiti željenu aplikaciju od developera, pokušat će pritisnuti tog developera kroz dodatne naknade i primjenu netransparentnih ograničenja", tvrdi se u tužbi.