CovidGO – aplikacija za provjeru digitalnih Covid potvrda od sada i na Androidu

Početkom srpnja EU digitalne Covid potvrde postaju bitan dokument za sve koji se žele vratiti "normalnom" životu, a domaća aplikacija za njihovu provjeru dostupna je na glavnim mobilnim platformama

Sandro Vrbanus petak, 2. srpnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv CovidGO
Namjena Provjera valjanosti EU digitalnih Covid potvrda
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Hrvatska mobilna aplikacija za provjeru EU digitalnih COVID potvrda potpuno je besplatna i dostupna svima koji je žele imati. Primarno će biti korisna ugostiteljima, organizatorima vjenčanja i drugih događaja, a može poslužiti i da provjerite valjanost vlastite "Covid putovnice" prije nego se uputite preko granice ili na neko događanje na kojem će vas ovu potvrdu tražiti.

Tehničko rješenje za ovu aplikaciju uspostavila je državna tvrtka AKD, krajem lipnja su je postavili na App Store, a s početkom srpnja postala je dostupna i na Google Play trgovini za podržane Android uređaje.

Sve što app radi - skenira QR kod i prikazuje zeleni ili crveni ekran - radi to brzo i efikasno
Sve što app radi - skenira QR kod i prikazuje zeleni ili crveni ekran - radi to brzo i efikasno

U prvih tjedan dana dostupnosti na iOS-u aplikaciju CovidGO preuzelo je bilo gotovo 10.000 ljudi, što potvrđuje velik interes za njom. Očekuje se da će on tijekom narednih tjedana rasti, jer će EU digitalna COVID potvrda postati "putovnica" za mnoge događaje koji će se organizirati uz značajno ublažene epidemiološke mjere. U Hrvatskoj je svoje Covid potvrde do sada već izvadilo preko 300 tisuća građana.

Ova aplikacija vrlo je jednostavnog sučelja koje omogućava laku i brzu validaciju QR kodova na potvrdama izdanima u Republici Hrvatskoj i državama članicama EU. Mobilnom aplikacijom moguće je provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju. CovidGO ne obrađuje osobne podatke, već provjerava nacionalni digitalni potpis zapisan u QR kodu. U slučaju valjane potvrde ekran će se prikazati u zelenoj boji, a u slučaju da potvrda iz bilo kojeg razloga nije valjana prikazat će se crveni ekran s dodatnim obrazloženjem.