Dostupna je hrvatska mobilna aplikacija za provjeru Covid potvrda

Hrvatska mobilna aplikacija CovidGO potpuno je besplatna, a služi svima koji žele ili moraju provjeriti valjanost nečije, ili svoje, EU digitalne COVID potvrde

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. lipnja 2021. u 06:00

Od srijede je na Apple App Storeu dostupna mobilna aplikacija CovidGO. Ona služi za provjeru EU digitalnih COVID potvrda, a potpuno je besplatna i dostupna svima. Za sada je aktivirana samo na App Storeu, a uskoro će biti i na Google Playu.

Aplikacija omogućava validaciju QR kodova na EU digitalnim COVID potvrdama izdanim u Republici Hrvatskoj i državama članicama EU. Mobilnom aplikacijom moguće je provjeriti potvrde o testiranju, potvrde o cijepljenju i potvrde o preboljenju.

CovidGO ne obrađuje osobne podatke, već provjerava nacionalni digitalni potpis zapisan u QR kodu. U slučaju valjane potvrde ekran će se prikazati u zelenoj boji, a u slučaju da potvrda iz bilo kojeg razloga nije valjana prikazat će se crveni ekran s dodatnim obrazloženjem.

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, mobilna aplikacija će olakšati provjere valjanosti potvrda za vrijeme događanja na kojima će biti prisutne osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu. Tehničko rješenje sustava EU digitalne COVID potvrde u Republici Hrvatskoj uspostavila je tvrtka AKD, a do sada je potvrdu preuzelo više od 217.000 građana.

Isprobali smo CovidGO

Kako bismo se uvjerili da stvar funkcionira, preuzeli smo i isprobali novu aplikaciju. Sučelje je iznimno jednostavno, i nakon početnih uputa (koje je moguće preskočiti), aplikaciji treba tek dozvoliti pristup kameri. Potom istu usmjerimo prema QR kodu na Covid potvrdi i odmah dobivamo rezultat (spomenuti crveni ili zeleni ekran).

Ako ste ranije svoju "Covid putovnicu" izvadili putem portala e-Građani, a niste sigurni vrijedi li vam i dalje, za sada jedini način jest da je provjerite putem ove aplikacije. Na samoj potvrdi, naime, piše ponešto osnovnih podataka, ali ne piše na svima i rok važenja. Tako je tek skeniranjem QR koda moguće provjeriti je li potvrda valjana ili je u međuvremenu istekla. O tome tko, kako i kada može dobiti EU digitalne COVID potvrdu, te koliko ona u kojem slučaju vrijedi, pisali smo ovdje.