Apple traži odgodu sudske odluke u sporu koji je izgubio od Epica

Prema odluci suda Apple od 9. prosinca mora omogućiti iOS aplikacijama povezivanje na druge servise za „in-app“ plaćanje osim svog vlastitoga, ali tvrtka traži odgodu ove odluke donesene nakon tužbe koju je pokrenuo Epic

Drago Galić srijeda, 13. listopada 2021. u 18:58

Iako je svojedobno sudsku odluku u sporu s Epicom koji je tražio da Apple omogući in-app plaćanja i preko drugih servisa, ne samo svog vlastitog nazvao „premoćnom pobjedom“ za svoju stranu, jer su druge stavke Epicove tužbe bile odbačene, sada ipak traži odgodu ove presude („premoćne pobjede“) prema kojoj im je naloženo da od 9. prosinca ove godine omoguće iOS aplikacijama plaćanje i preko drugih servisa.

Prema Appleu, primjena ove presude bi „… poremetila pažljivo podešenu ravnotežu između korisnika i developera koju nudi App Store i nepopravljivo bi naštetila i Appleu i korisnicima. Tražena odgoda će omogućiti Appleu da zaštiti korisnike i obrani svoju platformu dok tvrtka rješava kompleksne i brzorazvijajuće legalne, tehničke i ekonomske probleme koju bi bilo kakve promjene u trenutnim pravilima dovele.“

Također se tvrdi da bi omogućavanje korištenja i drugih načina plaćanja osim preko Applea (od čega tvrtka ubire 30% provizije za svaku transakciju) dovelo do sigurnosnog rizika za korisnike.

U međuvremenu, Apple namjerava i dalje blokirati Epicov Fortnite dok se ne iscrpe sve legalne mogućnosti ukidanja ove blokade (očekuje se da će ovo trajati od tri do pet godina), što je dodatni udarac Epicu.