Aktiviranje sjećanja tijekom sna poboljšava motoričke sposobnosti

Eksperiment s računalnim igrama pokazao je kako su snovi o novostečenim motoričkim sposobnostima igračima pomogli da usavrše svoje vještine

Mladen Smrekar utorak, 19. listopada 2021. u 12:02

Kažu da iza svakog uspjeha stoji deset posto talenta i 90 posto rada. Naporno vježbanje kako bi se usavršila neka vještina očito je ključno, no čini se da se pritom ne smije zaboraviti ni na dobar san. Učenje i izvođenje novih motoričkih sposobnosti može se poboljšati ako se naučeno dodatno obradi tijekom sna, pokazalo je istraživanje objavljenom u časopisu JNeurosci.

Sudionici ispitivanja igrali su računalnu igru pomoću mioelektričnog računalnog sučelja
Sudionici ispitivanja igrali su računalnu igru pomoću mioelektričnog računalnog sučelja

Istraživači Sveučilišta Northwestern usporedili su koliko su dobro sudionici ispitivanja odradili izazovan motorički zadatak ako su nakon njega malo drijemali ili pak ostali budni. 


Sudionici ispitivanja igrali su računalnu igru pomoću mioelektričnog računalnog sučelja, što im je omogućilo pomicanje kursora aktiviranjem određenih mišića ruku. Svaka naredba za pomicanje kursora u određenom smjeru bila je uparena s jedinstvenim zvukom; nakon vježbanja sudionici su igrali igru s povezom na očima i pomicali kursor samo na temelju zvučnog signala.


Rezultati istraživanja pokazuju da performanse novih motoričkih sposobnosti možemo poboljšati reaktiviranjem sjećanja tijekom sna
Rezultati istraživanja pokazuju da performanse novih motoričkih sposobnosti možemo poboljšati reaktiviranjem sjećanja tijekom sna

Nakon što su završili probni krug, sudionici su odrijemali 90 minuta. Dok su oni drijemali, istraživači su im puštali zvučne signale i tako reaktivirali motorna sjećanja povezana sa svakim signalom.

Nakon drijemanja, sudionici su pokrete izvedene tijekom spavanja izveli bolje od onih koji su sve vrijeme bili budni. Trebalo im je manje vremena za pomicanje kursora, kursor je putovao izravnijim putem, a aktivirano je i manje suvišnih mišića. 

Ovi rezultati, kažu istraživači, pokazuju da performanse novih motoričkih sposobnosti možemo poboljšati reaktiviranjem sjećanja tijekom sna. No, istraživačima su igre bile u drugom planu; ovim pristupom, vjeruju oni, moglo bi se poboljšati rehabilitacija pacijenata nakon moždanog udara i utjecati na druge neurološke poremećaje.