Apple već smanjuje proizvodnju novog iPhonea SE

Čini se da novi iPhone SE nije ni blizu onoliko popularan koliko je Apple mislio da će biti, pa zato smanjuju njegovu proizvodnju. Neki tvrde da je krivac za to novi val pandemije u Kini, a neki okrivljuju rat u Ukrajini

Matej Markovinović utorak, 29. ožujka 2022. u 11:43

Appleov analitičar Ming-Chi Kuo, otkrio je na svom Twitteru da novi iPhone SE (2022) nije toliko popularan kao što je tvrtka mislila da će biti.

Lockdown u Šangaju ne utječe na proizvodnju iPhonea SE. Međutim, potražnja za novim modelom manja je od očekivane, pa sam smanjio svoju procjenu isporuka u 2022. na 15 do 20 milijuna (u odnosu na prijašnjih 25 do 30 milijuna“, napisao je Kuo.

Nedugo nakon objave analitičara, Nikkei Asia objavljuje da će Apple u sljedećem kvartalu proizvesti 20 posto manje iPhonea SE nego što je prvobitno planirao te 10 milijuna manje AirPod slušalica za cijelu 2022. godinu.

To je, kako navode izvori Nikkeija, jedan od prvih znakova da su rat u Ukrajini i nadolazeća inflacija počeli ometati potražnju potrošačke elektronike.

„Rat je utjecao na potrošnju na europskim tržištima. Razumljivo je da će potrošači štedjeti novac za hranu i grijanje“, rekao je izvršni direktor jednog Appleovog dobavljača za Nikkei te je istaknuo da uopće nije iznenađujuće da je tvrtka smanjila proizvodnju za sljedeće tromjesečje.

Podsjetimo, novi iPhone SE dolazi s 4 GB RAM-a, A15 Bionic čipom, podrškom za 5G povezivanje, nešto ojačanim staklom na kućištu, ali i za 30 dolara većom početnom cijenom u usporedbi s prethodnim modelom.