Iako je umirovljen, stvara probleme: Internet Explorer mode blokira i u Edgeu

Microsoft je izvijestio kako je njihova vlastita nedavna nadogradnja za Windowse donijela probleme onima koji u pregledniku Edge koriste način rada za kompatibilnost s ugašenim Internet Explorerom

Sandro Vrbanus utorak, 28. lipnja 2022. u 06:00

Nije prošlo niti dva tjedna otkako smo "pokopali" Internet Explorer, tj. otkako je Microsoft službeno poslao ovaj prastari internetski preglednik u mirovinu, a njegovo se ime ponovno spominje u aktualnim informacijama vezanima uz Windowse. Naime, nakon što je IE poslan u povijest, korisnicima je na raspolaganju ostao "IE mode" – način rada unutar Edgea koji emulira ponašanje Internet Explorera 11. Namjena tog rješenja jest izbjeći probleme s kompatibilnošću s raznim naslijeđenim i starim sustavima.

Problematični Edge IE mode

Sada, pak, Microsoft javlja da tabovi "IE modea" u Edgeu mogu prestati raditi. Odbijanje poslušnosti je baš nešto što bismo od Internet Explorera i očekivali. U ovom slučaju ono je izolirano samo na slučajeve prikazivanja određenih dijaloških okvira na web stranicama, a zahvaća Windowse 10, 11 i Server 2022.

Dodatno je zanimljivo kako je do ovih problema došlo. Uzrokovala ih je Microsoftova vlastita nadogradnja Windowsa. Ako ste na neku od novijih inačica ovih Windowsa instalirali ažuriranja KB5014019, KB5014023 ili KB5014021, moguće je da vam "IE mode" u Edgeu povremeno otkaže poslušnost.

Iz Microsofta kažu kako je problem ispravljen metodom povratka na prethodnu verziju (Known Issue Rollback), što bi većini korisnika trebalo biti automatski primijenjeno u roku od jednog dana. Oni koji su ažuriranja preuzeli čim su postala dostupna, vjerojatno su već dobili i popravak te instalacije. Detaljne informacije objavljene su ovdje.