Internet Explorer (16.8.1995. – 15.6.2022.)

Jedan od temeljnih programa internetske revolucije, ali istodobno i jedan od najkritiziranijih preglednika ikada, Microsoftov Internet Explorer, danas je službeno otišao u povijest

Sandro Vrbanus srijeda, 15. lipnja 2022. u 06:00

Microsoft je hladno, korporativno i proračunato još prošle godine objavio kako će od 15. lipnja 2022. prestati pružati podršku za Internet Explorer, preglednik koji je mnogim generacijama bio prvi prozor u svijet Interneta, i koji smo posljednjih desetljeća i voljeli, ali još više – voljeli mrziti. Legendarni program za pregledavanje web stranica tako danas odlazi na drugi softverski svijet, a nasljednik mu, Edge, već je godinama spreman preuzeti njegovo mjesto.

Nakon današnjeg dana posljednja verzija Internet Explorera, IE11, više neće primati podršku, zakrpe i nadogradnje za najveći dio korisnika (zadržat će se samo verzije na Windows 10 LTSC, OS-u s produženom podrškom, te Windows Serveru).

U dva desetljeća od vrha do dna

Prva verzija, Internet Explorer 1, lansirana je u kolovozu 1995. godine, u sklopu dodatka Microsoft Plus! Za Windowse 95, a posljednja, Internet Explorer 11, u javnost je puštena u listopadu 2013. godine, za Windowse 8.1.

Udjeli desktop preglednika 📷 Statista
Udjeli desktop preglednika Statista

Danas IE11 koristi zanemariv broj korisnika u svijetu, njih daleko manje od 1%, no ne smijemo zaboraviti da je on prije "samo" 10 godina bio vodeći preglednik na desktopima. Baš sredinom 2012. godine, otprilike u ovo doba, s tog trona ga je skinuo danas neprikosnoveni lider, Google Chrome, nakon čega IE više nikada nije doživio oporavak.

Deset godina prije toga, 2002. godine, Microsoft Internet Explorer bio je gotovo jedini izbor korisnika, s preko 92% udjela na računalima koja su pristupala Internetu diljem svijeta.

IE će živjeti u Edgeu

Danas će, dakle, desktop aplikacije za preostale korisnike, uz spomenute izuzetke, prestati funkcionirati, a Edge će potpuno preuzeti ulogu koju je imao IE11. Za to ima ugrađen i posebni "IE mode" koji simulira rad "pokojnog" preglednika i tako održava kompatibilnost s naslijeđenim sustavima i raznim ostarjelim servisima. Zatreba li vam ta funkcija, na ovom linku možete pronaći detaljne upute kako je aktivirati.

Iza Internet Explorera ostaju tugujuće generacije s Interneta '90-ih, ožalošćene državne službe, razni e-banking servisi i certifikati koji su nas izluđivali, kao i sva sila memova i pošalica na njegov račun. Neka mu je vječna slava – i ne ponovilo se.

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi