Britanac koji je u smeće bacio 7.500 bitcoina ne odustaje od potrage

James Howells "proslavio" se time što je 2013. godine u smeće bacio eksterni hard disk sa 7.500 bitcoina, pa lani pokrenuo akciju kojom ih želi pronaći. Sada u sve ima plan uključiti i robote

Sandro Vrbanus utorak, 26. srpnja 2022. u 14:11

James Howells je informatičar iz grada Newporta, u blizini Cardiffa u Walesu. U ranim je danima bitcoina rudario tu kriptovalutu, a bilo je to prije desetak godina, dok ona još nije mnogo vrijedila. Rudarenjem je tada bio proizveo oko 7.500 bitcoina, što je u današnjim uvjetima zaista mnogo novca (prema trenutačnom tečaju riječ je o oko 155 milijuna eura, ili nešto više od 1,1 milijarde kuna. Tako zarađene bitcoine pospremio je bio na jedan vanjski hard disk, a on je 2013. godine greškom završio u smeću te, posljedično, na lokalnom smetlištu.

Prošle je godine Howells bio ponudio lokalnim vlastima Newporta četvrtinu cjelokupnog izgubljenog iznosa, samo ako mu dozvole da prekopa odlagalište komunalnog otpada i tamošnjih otprilike 100 tisuća tona smeća, u potrazi za svojim digitalnim bogatstvom.

Tada mu zahtjev nije odobren. Kopanje po nekoliko godina starom smeću na odlagalištu nije dozvoljeno, kazale su lokalne vlasti. Poručili su da bi takva aktivnost imala loš utjecaj na okoliš, a bila bi i iznimno skupa, a da nikakvog jamstva da će disk ikada biti pronađen u upotrebljivom stanju – nema.

Želi uključiti i robotske pse

Međutim, nadobudni informatičar ne odustaje (a malo tko bi, ruku na srce, i odustao znajući da negdje ima zakopano ogromno bogatstvo). Howells je sada okupio ulagače rizičnog kapitala te osmislio novi ambiciozni plan. Pokušat će, naime, ponovno nagovoriti lokalne vlasti da mu dozvole prekopavanje smetlišta, i to uz pomoć ljudi koji bi sortirali otpad, robotskih pasa Spot Boston Dynamicsa, kao i stroja za sortiranje otpada na pokretnoj traci, opremljenog algoritmima umjetne inteligencije. Sve to trebalo bi pomoći da se u desecima tisuća tona deset godina starog otpada pronađe njegov izgubljeni vanjski disk.

Plan ima dvije opcije. Prva je ekstenzivno prekapanje po cijelom odlagalištu. To bi zahtijevalo sortiranje svih stotinjak tisuća tona otpada i otprilike tri godine, uz trošak od 11 milijuna eura. Druga, manja operacija, zahtijevala bi "samo" 6 milijuna eura i godinu i pol. Uz Howellsa na ovome bi trebali raditi brojni stručnjaci za umjetnu inteligenciju, sortiranje, iskapanje, gospodarenje otpadom te za oporavak digitalnih podataka.

Platio bi i sugrađanima

U slučaju da izgubljeni bitcoini budu pronađeni, svima njima uslijedio bi i dodatni financijski bonus. U istom slučaju Howells bi zadržao oko 30% oporavljenog iznosa, isto toliko bi dao timu tragača i investitorima, a preostali iznos bi podijelio – lokalnom stanovništvu. Prema njegovom izračunu, svaki od oko 150.000 stanovnika Newporta bi zbog njegovog prekapanja po otpadu mogao dobiti 50 britanskih funti.

Plan će u narednim tjednima biti predstavljen vlastima, a bude li ponovno odbijen, uvjeren je da bi imao šanse sudskim putem doći do dozvole za prekapanjem odlagališta.