Microsoft Edge donosi povećanje performansi

Microsoft Edge sada je još optimiziraniji i ima bolje performanse u sustavu Windows. To je postignuto automatskim komprimiranjem predmemorije diska od verzije 102 web preglednika

Tomislav Stanković petak, 29. srpnja 2022. u 10:15

Microsoft u svojem tehničkom blog postu najavljuje poboljšanje performansi svojeg web preglednika Microsoft Edge, a koje će postići automatskim komprimiranjem predmemorije diska.

"Naš cilj u Microsoft Edge timu je isporučiti preglednik s najboljom mogućom izvedbom na Windows i drugim platformama. Kada preglednik koristi previše resursa, to ne samo da utječe na iskustvo pregledavanja, već može i usporiti cijeli sustav. Međutim, kada je riječ o optimizaciji performansi, često moramo uravnotežiti optimizaciju za cijeli sustav, jer optimizacija za jedan resurs često može utjecati na povećanje upotrebe drugog resursa."

Jedan takav primjer je korištenje predmemorije diska od strane web preglednika za pohranjivanje resursa dohvaćenih s weba kako bi im se kasnije moglo brže pristupiti kada je potrebno. Što je veća veličina predmemorije, to je veća vjerojatnost da će se traženi resurs dohvatiti s diska, što je često brže od dohvaćanja istog resursa s mreže. Ipak, koliko god prostora na disku bilo on nije neograničen i treba paziti da se skroz ne popuni. Kako bi spriječili predmemoriju preglednika da zauzme sav raspoloživi prostor na disku, preglednici već sada optimalno koriste predmemoriju diska na temelju dostupnog prostora.

Značajke poput ove mogle bi biti samo jedan od razloga zašto Microsoft Edge postaje sve popularniji. Nedavno je nadmašio Mozilla Firefox kao drugi najpopularniji web preglednik. Google Chrome je, međutim, i dalje na vrhu sa 69% udjela, prenosi DigitalTrends.