Indonezija zabranila pristup nizu internetskih usluga

Tvrtke koje spadaju pod kategoriju "Private Electronic System Providers" moraju se registrirati u vladinoj bazi podataka kako bi poslovale u zemlji ili se u suprotnom suočiti sa zabranom

Tomislav Stanković nedjelja, 31. srpnja 2022. u 17:27
📷 Image: Unsplash
Image: Unsplash

Indonezijska vlada blokirala je pristup nizu internetskih usluga, uključujući Steam, Epic Games, PayPal i Yahoo nakon što se tvrtke nisu pridržavale novog zahtjeva koji se odnosi na restriktivne zakone o moderiranju sadržaja u zemlji, kako je ranije izvijestio Reuters, a prenosi The Verge.

Indonezija je tvrtkama dala rok do 27. srpnja da prihvate pravila, a od tada je zabranila one koje to nisu učinile. U međuvremenu, Apple, Microsoft, Google, Amazon, TikTok, Twitter, Netflix i Spotify registrirali su se za licencu prošli tjedan i svi su ostali dostupni.

Zahtjev je dio zakona nazvanog MR5 koji je prvi put uveden 2020. Zakon daje indonezijskoj vladi mogućnost dobivanja podataka o određenim korisnicima, te prisiljava tvrtke da uklone sadržaj koji "ometa javni red” ili se smatra nezakonitim. Platforme imaju četiri sata da poduzmu radnju na "hitne" zahtjeve za uklanjanje ili 24 sata u slučaju bilo kojeg drugog sadržaja.

Izvješće grupe za digitalna prava Electronic Frontier Foundation (EFF), iz 2021., naziva indonezijske zakone "invazivnim na ljudska prava", jer stavlja platforme na milost i nemilost indonezijske vlade, koja će ih zabraniti ako nisu u skladu s lokalnim zakonima.