Google Wallet - digitalni novčanik za mobilno plaćanje

U skladu s Googleovim pristupom servisima koje se nakon nekoga vremena umirovi, odnedavno je Googleov Wallet zamijenio dosad na domaćem prostoru dostupan Google Pay. Drugim riječima, nadogradnja na ovu aplikaciju bit će praktično obavezna ako se želi plaćati pametnim telefonom…

Matija Gračanin ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Google Wallet
Namjena Googleov digitalni novčanik
Android Play Store 
iOS Nema
Cijena Besplatan

Na domaćem je prostoru za digitalno plaćanje pametnim telefonom ili pametnim satom pogonjeni Androidom bio dostupan Google Pay koji su podržavale i neke domaće banke. Taj je digitalni novčanik sada zamijenjen Google Wallet čija se dostupnost nedavno proširila na dodatnih 39 zemalja među kojima se našla i Hrvatska.   

Drugim riječima, svi oni koji žele nastaviti plaćati pametnim telefonom, vrijeme je da Google Pay zamijene Walletom i to samo tako da tu aplikaciju – nadograde. No, što je uopće Google Wallet? Kao što mu sam naziv kaže, riječ je o digitalnom novčaniku koji omogućuje da se u njega pohrane podržane kreditne i debitne kartice, ali i druge stvarčice kao što su kartice vjernosti i darovne kartice.

Dakako, moguće je pohranjivati i druge stvarčice kao što su ukrcajne propusnice za letove, ulaznice za različite događaje i slično. Na umu, doduše, valja imati i to da nisu sve mogućnosti Walleta dostupne u svim zemljama i regijama.

Primjerice, isto kao što je to vrijedi za Google Pay, u Wallet je moguće dodavati određene debitne i kreditne kartice PBZ-a i Zabe kako bi ih se koristilo za beskontaktno plaćanje smartfonom. Naravno, kartice poznatih fintech servisa su većim djelom podržane.

Bilo kako bilo, samo je pitanje vremena kada će Google Pay biti u cijelostu umirovljen u regijama u kojima je dostupan Wallet, pa ako se želi i dalje imati mogućnost plaćanja pametnim telefonima ili pametnim satovima s Androidom, uz još neke druge mogućnosti, nadogradnja na Wallet je zapravo obavezna.