Sveučilište u Hong Kongu otvorit će prvi u svijetu kampus u metaverzumu

MetaHKUST bit će virtualni kampus za studente, na kojem će oni moći učiti i družiti se bez obzira na geografsku udaljenost

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. kolovoza 2022. u 11:13

Sveučilište znanosti i tehnologije u Hong Kongu (HKUST) najavilo je da će svojim sljedećim projektom zakoračiti u novu eru digitalnog obrazovanja na daljinu. Osmislili su, naime, da će uz svoje prave kampuse u Hong Kongu i kineskom Guangzhou, ove jeseni otvoriti i treći, ali virtualni kampus u metaverzumu, nazvan MetaHKUST. Trebala bi to biti platforma, pogonjena tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti, koja će spojiti sve njihove fizičke lokacije, studente i profesore, bez obzira na to gdje se oni nalazili.

MetaHKUST ove godine otvara svoja vrata tek s prvim korakom dugoročnog plana. U prvoj fazi instalirat će kamere, opremu, senzore i druge uređaje za vizualizaciju u učionice. Nakon toga će pozvati sve članove svoje zajednice da im se priključe u velikom projektu 3D skeniranja svih prostorija, kako bi one mogle biti preslikane u virtualnu stvarnost. Nakon stvaranja takvog virtualnog okruženja, profesori i studenti u njemu će moći stvarati svoje avatare, NFT-ove, tokene, virtualne predmete i sve što jedan metaverzum koji drži do sebe mora imati.

Vodstvo sveučilišta očekuje da će ovaj potez potaknuti na dodatnu razmjenu informacija, razvoj novih oblika učenja, ali i da će razne administrativne procedure time biti pojednostavljene. Diplome će se, na primjer, izdavati u obliku NFT-a na blockchainu, a događaji poput promocija će moći biti upriličeni paralelno – i u stvarnom i u virtualnom svijetu.

Sveučilište je objavilo i da su svi prijedlozi za unaprjeđenje projekta MetaHKUST dobrodošli. Trenutačno timovi rade na stvaranju prve virtualne učionice, površine oko 220 m2, koju planiraju otvoriti u rujnu. U njoj će tada polaznici fakulteta s oba HKUST-ova kampusa moći istodobno, i na istom virtualnom mjestu, slušati prva predavanja.

Anketa Glasanje do 11.8.2022. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: