Svjetska meteorološka organizacija: svijet se kreće u pogrešnom smjeru

Klimatolozi u biltenu United in Science ponovno upozoravaju da nam trebaju daleko ambicioznije aktivnosti kako bismo izbjegli razorne fizičke i socioekonomske posljedice klimatskih promjena

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. rujna 2022. u 19:15

Više svjetskih organizacija je, uz koordinaciju Svjetske meteorološke organizacije, izradilo bilten United in Science za 2022. godinu, čija je glavna poruka: idemo u pogrešnom smjeru. Klimatološka je znanost jasna u svojim zaključcima: bez značajno ambicioznijih akcija usmjerenih na smanjenje emisija stakleničkih plinova, fizičke i socioekonomske će posljedice klimatskih promjena biti sve drastičnije i razarajuće.

Staklenički plinovi u porastu

Izvješće započinje ne tako dobrim vijestima, a nastavlja se još gorima. Prezentirani podaci pokazuju da je tijekom 2020. godine, zbog mnogih žestokih pandemijskih lockdowna, bio zabilježen najveći godišnji pad emisija CO2 (od 5,4%), no od tada su razine porasle značajno više – pa se sada ugljikovog dioksida u atmosferu ispušta oko 1,2% više nego u godini prije pandemije.

Mnoge su se zemlje obvezale poštivati Pariški sporazum, no prema sadašnjoj situaciji njihova smanjenja emisija neće biti dovoljna. Potrebno bi bilo, stoji u ovom izvješću, do 2030. godine postaviti četiri puta veće ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova kako bi se globalno zagrijavanje zaustavilo na ispod 2°C. Za cilj od, sada naizgled nedostižnih, tek 1,5°C zatopljenja u odnosu na predindustrijsko doba, ciljevi zemalja morali bi biti čak sedam puta veći.

Glavni klimatski indikatori (temperatura, količina leda u moru i na ledenjacima te toplina oceana) pokazuju kako je u posljednjih pet godina oboreno mnogo neslavnih rekorda. Globalne temeperature i toplinska energija pohranjena u oceanima na rekordno su visokim razinama, dok je količina leda u značajnom padu.

Ključne poruke izvješća United in Science 2022
Ključne poruke izvješća United in Science 2022

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas ponovio je kako su ekstremni vremenski događaji usko povezani s klimatskim promjenama, a one su rezultat ljudskog djelovanja. Milijarde ljudi diljem svijeta izložene su razornim posljedicama tih promjena, kao što su poplave i toplinski valovi, a najranjiviji su i inače najslabije razvijene zemlje svijeta, što pokazuju i brojni nedavni primjeri. Izvješće zaključno daje i nekoliko smjernica – od ambicioznijih mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova, pa do instaliranja sustava za ranu dojavu poplava u najpogođenijim krajevima svijeta.