iFixit: najbolji dio iPhonea 14 Apple nije niti spomenuo

Najnovija se generacija osnovnog modela iPhonea izvana i prema specifikacijama gotovo ne razlikuje od prethodne, ali unutrašnjost krije najveći redizajn u više od pet godina, onaj usmjeren ka lakšem servisu

Sandro Vrbanus utorak, 20. rujna 2022. u 14:10
📷 iFixit
iFixit

Prošloga tjedna prvi su kupci i recenzenti dobili svoje primjerke novih iPhonea, pa gotovo svakodnevno izlaze nove informacije vezane uz liniju iPhone 14. Kao što već vjerojatno znate, osnovni model četrnaestice izvana je gotovo nemoguće razlikovati od lanjskog iPhonea 13, a čak je i ugrađeni procesor – lanjski model. Jedina prava unaprjeđenja tiču se kamere i dodatnog senzora (akcelerometra) za detektiranje automobilskih nesreća te mogućnosti hvatanja satelitskog signala. No, nije Apple godinu dana radio samo na tome.

Kompanija koja se bavi popravcima elektroničkih uređaja, a popularna je i po svojim internetskim teardownima, iFixit, rastavila je iPhone 14 na sastavne dijelove i otkrila ono što nazivaju najvećim hardverskim redizajnom iPhonea u više od pet godina. K tome, Apple o tom detalju nije uopće govorio na službenom predstavljanju, niti ga je spomenuo na svojim stranicama kao prednost nove generacije.

Lakši i jeftiniji popravak

iPhone 14 dobio je jednu veliku prednost nad vrlo sličnim modelima 12 i 13, kaže iFixit. Njegova šasija je potpuno redizajnirana, tako da se okvir mobitela sada oslanja na središnju metalnu strukturu. Samim time i stražnje staklo se može, kao ranije prednje, vrlo jednostavno odvojiti i zamijeniti, u slučaju da se slomi. Apple je značajno snizio i cijenu zamjene stražnjeg stakla na iPhoneu 14 (149 umjesto više od 500 dolara).

Pogled u konstrukciju iPhonea 14 bez stakala 📷 iFixit
Pogled u konstrukciju iPhonea 14 bez stakala iFixit

Ključna promjena u dizajnu konstrukcije i kućišta novog modela dolazi od činjenice da stražnje staklo više nije konstrukcijski element, na koji su postavljeni dijelovi poput matične ploče. Sada su oni svi postavljeni na središnju strukturu, a stakla ekrana i stražnje strane nakon sastavljanja se samo lijepe preko već kompletiranog uređaja. Prilikom otvaranja iPhonea 14, dakle, on se rasklapa "poput leptira", i prvi puta nakon iPhonea 8 omogućava jednostavnu zamjenu oba stakla.

📷 iFixit
iFixit

Kako bi to postigli, Appleovi inženjeri morali su vrlo ozbiljno redizajnirati cijelu unutrašnjost uređaja, osmisliti nove načine postavljanja antena i spajanja komponenti, a uz sve to uspjeli su zadržati i rigidnost novog mobitela na razini dosadašnjih modela.

Korak naprijed, a možda i natrag?

Ovakvu konstrukciju mnogi Appleovi konkurenti koriste već duže vrijeme, pa možda iz tog razloga u Cupertinu nisu htjeli stavljati poseban naglasak na skriveni redizajn. Prema iFixitu, novu konstrukciju dobio je samo osnovni iPhone 14, dok su Pro modeli ostali na staroj dizajnerskoj filozofiji. Ovaj potez novom je iPhoneu donio najvišu ocjenu popravljivosti, 7/10, najvišu od iPhonea 7.

Moguće je, dodaju, da će Apple ovaj korak naprijed poništiti jednim korakom unatrag – softverskim "potpisivanjem" stražnjeg stakla, što bi onemogućilo uradi sam pristup ili zamjenu tog dijela u neovlaštenim servisima. Kako bilo, najčešći popravci iPhonea: zamjena baterija i puknutog stakla, sada će se svi moći na iPhoneu 14 obaviti relativno brzo, bezbolno i jeftino.