DALL·E je sada dostupan svima, bez liste čekanja

Generiranje ilustracija na temelju teksta, koje je zaludjelo svijet, od sada se može besplatno obaviti i putem sustava koji je bio među prvima tog tipa

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. rujna 2022. u 16:54

Posljednjim mjeseci Internet i društvene mreže preplavljeni su ilustracijama nastalima uz pomoć umjetne inteligencije. Prvi sustav koji je prikazao tu mogućnost bio je DALL·E 2, neprofitne organizacije OpenAI, a oni su ga prvo odlučili dati na korištenje tek ograničenom broju ljudi, pa potom otvorili listu čekanja. U međuvremenu se pojavilo još nekoliko sličnih sustava, pa su korisnici pohrlili iskoristiti sve njihove prednosti, budući da se u pravilu do njih može doći besplatno.

Pristup omogućen svima

Sada, nakon nekoliko mjeseci, i OpenAI je odlučio ukinuti listu čekanja te svoj sustav za automatizirano slikanje i obradu slika dati na korištenje svima zainteresiranima. Do sada je na njemu pristup imalo oko 1,5 milijun ljudi, a oni stvaraju oko 2 milijuna slika na dan – pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će interesa imati i ostatak korisnika, sada kada dobiju pristup do naprednog AI sustava, kao i što će sve uz njegovu pomoć stvoriti.

Autori ovog sustava kažu kako su mnogo naučili o sigurnom i odgovornom korištenju te tehnologije, odnosno ograničavanju sustava, sve kako bi se DALL·E koristio u kreativne svrhe, a ne za manipuliranje ili kreiranje lažnog, malicioznog sadržaja. Nedavno je dodana i mogućnost proširivanja postojećih umjetničkih djela, potom i uređivanja fotografija lica, a sve to omogućeno je uz određena ograničenja. Tako se DALL·E ne može koristiti za stvaranje sadržaja nasilne, eksplicitne prirode, ne potiče ilegalne aktivnosti, razne šokantne i uvredljive prizore, kao niti politički obojene sadržaje i sličnu tematiku koja bi mogla biti štetna za društvo.

Svi koji to žele, mogu se već sada prijaviti na ovom mjestu i početi "slikati" uz najnapredniju umjetnu inteligenciju te namjene na svijetu. Prilikom registracije dobiva se 50 besplatnih kredita za generiranje sadržaja, a svaki naredni mjesec dobiva se njih još 15. Kome to nije dovoljno, paket od 115 kredita uvijek može dokupiti za 15 dolara. Sve stvorene ilustracije u besplatnoj ili plaćenoj varijanti lišene su autorskih prava i mogu se koristiti kako god želite – osim prodati ih putem nekog stock servisa.