SAD naručile razvoj hipersoničnog oružja sa scramjet pogonom

Ratno zrakoplovstvo SAD-a odabralo je Raytheon i Northrop Grumman kao dobavljače prve krstareće rakete koja bi koristila hipersonični scramjet motor

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. listopada 2022. u 18:16

Zaoštravanjem međunarodnih tenzija među silama koje koriste najmodernija naoružanja na svijetu, pa i hipersonična raketna oružja, ubrzava se i razvoj tehnologija za te namjene. Ratno zrakoplovstvo SAD-a tako je nedavno odabralo prve dobavljače za projekt hipersonične krstareće rakete sa scramjet pogonom.

Bit će to kompanije Raytheon (sa svojim podružnicama Raytheon Missiles & Defense i  Raytheon Technologies) i Northrop Grumman. Njihova suradnja trebala bi rezultirati prvom američkom raketom tipa Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM) koja će Ratnom zrakoplovstvu biti isporučena u potpuno operativnom stanju.

Gutači zraka

Posebnost kod ove rakete, koja bi trebala moći letjeti značajno brže od 5 Macha, jest pogon tipa scramjet (supersonic combustion ramjet). Podsjetimo, ovakvi motori koriste nadzvučno gibanje rakete kako bi sabili zrak, ubrizgali gorivo i stvorili potisak, no nedostatak im je što za rad trebaju velike brzine – pa bi ih se moralo lansirati, vjerojatno, iz zraka.

"S rastućim prijetnjama diljem svijeta, HACM će pružiti našim borcima vrlo im potrebne borbene sposobnosti", kažu iz Raytheona. Letenjem brzinom od 5 Macha ili više, hipersonična oružja poput ovoga u stanju su doći do svojih meta značajno brže od tradicionalnih projektila, a ta brzina omogućila bi im – potencijalno, kažu – izbjegavanje proturaketnih obrambenih sustava.

"HACM otvara novu klasu strateški bitnog oružja za Oružane snage SAD-a. Naša pogonska tehnologija scramjeta otvorit će novo razdoblje bržeg, sposobnijeg oružja, koje će moći preživjeti neprijateljsku obranu", poruka je Northrop Grummana.

Ove dvije kompanije zajedničkim snagama još od 2019. godine rade na tome da integriraju Northrop Grummanove scramjet motore na Raytheonove hipersonične "gutače zraka". Tada im je Ratno zrakoplovstvo za taj projekt dalo 200 milijuna dolara, a cilj je bio stvoriti koncept hipersoničnog scramjet oružja, koje će novim ugovorom postati i punokrvno operativno oružje.