Bluesound Powernode Edge - Mlađi, manji, tanji i povoljniji BluOS

Serija streamera i pojačala Bluesound bogatija je za novog člana povoljne cijene, kojem samo treba dodati (pasivne) zvučnike

Aron Paulić petak, 28. listopada 2022. u 21:00
specifikacije
Maksimalna razlučivost 24-bit/192 kHz
Hi-res formati FLAC, MQA, WAV, AIFF, MPEG-4 SLS
Priključci Kombinirani optički/AUX 3,5 mm ulaz, RCA izlaz za subwoofer, USB, HDMI eARC, IR remote
Povezivost LAN, Wi-Fi, dvosmjerni Bluetooth, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
Dimenzije i masa 219 x 44,5 x 193 mm, 1,37 kg
Dojam Dobro zaokružen uređaj, poput svih ostalih Bluesoundovih modela

Od samih začetaka pratimo Bluesoundovu porodicu multiroom streamera i pojačala s integriranim streamerima, pa smo sa znatiželjom dočekali Powernode Edge. Radi se o streameru i pojačalu u jednom, poput većeg modela, koji i dalje nosi naziv (samo) Powernode. Edge je nešto manjih dimenzija, novog dizajna, a glavna razlika u odnosu na starijeg i većeg brata jest – manja izlazna snaga.

Dizajn uređaja prilagođen je i vertikalnom smještaju, a ugodno nas je iznenadio priloženi nosač. Mala zamjerka dizajnerima jedino je to što su dodirne tipke za pojačanje i stišavanje glasnoće izvedene kao identične svjetleće točke, umjesto uobičajenih tipki "+" i "–". Znamo da korisnici takvih uređaja upravljanje u 98% slučajeva obavljaju preko aplikacije, ali onih 2% obično ne žele razmišljati "što je pjesnik htio reći".

Na pozadini Powernode Edgea rado bismo vidjeli još jedan digitalni ulaz
Na pozadini Powernode Edgea rado bismo vidjeli još jedan digitalni ulaz

Edge daje 40 W snage po kanalu, pri 8 Ω. Dosad su nas pojačala D klase s takvom nominalnom vatažom nekoliko puta razočarala, uključujući i inače hvaljeni NAD 3020 V2. Provjereno ime i član iste Lenbrook grupacije, mali NAD, sa svojih 30 W po kanalu, nije se baš najbolje slagao sa zahtjevnim Audio Epilogovim zvučnicima Ice. No, Bluesound se u modelu Edge hvali DirectDrive tehnologijom (pojačalo radi u punom digitalnom režimu), koja bi trebala dati manje distorzije pri većim glasnoćama. I zaista, ostali smo ugodno iznenađeni snagom i punoćom zvuka. Prilikom nešto zahtjevnijeg rocka ipak smo posegnuli za tonskim kontrolama u aplikaciji BlueOS Controller i pojačali bas za 3 dB. Kad smo, pak, na Edge spojili nešto manje kvalitetne, ali osjetljivije zvučnike Q Acoustics 3030i, stvar je bila potpuno drugačija te smo u njihovom slučaju čak i smanjivali basove.

U direktnom sukobu s pojačalom NAD C368 (s ugrađenim BluOS modulom), u većim prostorijama, i pri vrlo glasnom slušanju, do izražaja dolazi limitirana snaga, ali pri umjerenoj glasnoći i u manjoj prostoriji, nije bilo većih odstupanja u dojmu snage, no jest kad je bila riječ o prostornosti i detaljima. No, ne zaboravimo, C368 s BluOS modulom dvostruko je skuplji uređaj nego Powernode Edge.

Glavna "pamet" Powernode Edgea nalazi se u softveru BlueOS, jednim od najboljih na tržištu višesobnih i višeizvornih audiosustava. Aplikacija BlueOS Controller dostupna je za Android, iOS, Windows, macOS, te čak i za Kindle Fire. Edge može biti namješten kao samostalni uređaj u sobi, kao dio grupe, te kao dio surround sustava, primjerice, za pogon stražnjih zvučnika.

Powernode Edge proizvodi se u crnoj i bijeloj boji. Dodirne kontrole za glasnoću označene su kružićima, umjesto plusom i minusom, što bi svakako bilo intuitivnije
Powernode Edge proizvodi se u crnoj i bijeloj boji. Dodirne kontrole za glasnoću označene su kružićima, umjesto plusom i minusom, što bi svakako bilo intuitivnije

BluOS, pa tako i Edge, zna reproducirati Dolby Digital, a ima i integriranu podršku za čak 25 glazbenih servisa te podržava i Spotify Connect i Tidal Connect. To znači da se možete spojiti na Edge direktno iz Tidala ili Spotifya, bez potrebe za korištenjem BluOS-ove aplikacije. Osim toga, tu su i dvosmjerni Bluetooth s kodekom aptxHD te AirPlay 2.

Od fizičkih priključaka, tu su jedan kombinirani optičko-analogni ulaz, Ethernet, HDMI eARC (samo za zvuk) te USB port, za spajanje diskova s glazbenim kolekcijama.

Nakon desetak dana druženja s Powernode Edgeom, možemo reći da ima svoju poziciju na tržištu za one koji žele dobar zvuk u svakoj sobi, a žele koristiti standardne, pasivne zvučnike. Kako je postojeći Powernode poprilično skup (7.500 kn), Edge popunjava prazninu svojim manjim dimenzijama, manjom snagom, ali i manjom cijenom. Sve to, uz korištenje svih funkcija odličnog multiroom sustava BluOS.

Bluesound Powernode Edge

  • Kompaktnost
  • Solidan zvuk
  • Odlična aplikacija
  • Samo jedan kombinirani D/A ulaz
  • Ima konkurenata niže cijene
Mogućnosti 9
Zvuk 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 700 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sigma Audio Koncept
Bug 360 studeni 2022.