Amazon priprema i do 10 tisuća otkaza

Budući da se bliži sezona blagdanske kupovine, otkaze iz internetske trgovine neće dobiti skladištari i logističari, već radnici u odjelima ljudskih resursa, hardvera i maloprodaje

Sandro Vrbanus utorak, 15. studenog 2022. u 13:05

Bliži se sezona najveće aktivnosti u industriji trgovine, ali i tehnologije, no bliži se i, vjerojatno, usporavanje rasta tech sektora te možda i recesija. Samim time, mnoge kompanije već gledaju kako smanjiti troškove i poboljšati svoje poslovne rezultate, odnosno izbjeći gubitke u narednom razdoblju. Meta je već započela s otkazima, Twitter da i ne spominjemo, a sada se doznaje kako se na sličan potez sprema i Amazon.

Rezanje korporativnih pozicija

Prema neslužbenim informacijama New York Timesa, najveća američka internetska trgovina otpustit će oko 10 tisuća svojih zaposlenika. No, budući da se bliži blagdansko razdoblje pojačane trgovinske aktivnosti, otkaze neće dobivati oni koji su najbrojniji, dostavljači, skladištari i ostali radnici u logistici. Prema NYT-u, otpuštanja će zahvatiti odjele za razvoj hardvera, ljudske resurse i maloprodaju. Kako smo nedavno prenijeli, u opasnosti su i radna mjesta u odjelu koji razvija virtualnu asistenticu Alexu, pametne zvučnike, tablete Fire te e-čitače Kindle.

Ostvare li se ove najave, koje bi s realizacijom mogle početi već ovoga tjedna, Amazon bi ubrzo mogao ostati bez oko 1% svoje radne snage. Najavljenih 10.000 otkaza bilo bi smanjenje korporativnih pozicija za oko 3%, a odluke o otkazima donosit će se, navodno, od odjela do odjela – dakle, neće biti serijskih masovnih otpuštanja kao u nekim drugim tehnološkim kompanijama.

Amazon je inače posljednjih mjeseci suočen s padom vrijednosti svoje dionice i slabijim poslovnim rezultatima. Od početka godine vrijednost kompanije im je pala za 40-ak posto, pa sada oscilira oko jednog bilijuna dolara, odnosno na razini je na kojoj se nalazila prije početka pandemije.

Za to vrijeme osnivač Amazona Jeff Bezos, koji više nije operativno uključen u poslovanje, ima druge brige – razmišlja kako za života, pravedno i sa svrhom i smislom, razdijeliti veći dio od svojih 124 milijarde dolara, bogatstva koje je velikom većinom zaradio upravo na Amazonu.