COP27 završen uz načelni dogovor o novčanoj pomoći zemljama pogođenima klimatskim promjenama

Klimatski samit COP27 u Egiptu zaključen je potpisivanjem dogovora o mehanizmu financijske pomoći zemljama koje su najranjivije u pogledu posljedica klimatskih promjena, ali uz malo konkretnih koraka

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. studenog 2022. u 23:15

Nakon dva tjedna završen je globalni klimatski samit COP27, održan u Egiptu. Pregovori globalnih lidera odvijali su se do zadnjih trenutaka konferencije, kako bi ona bila zaključena potpisivanjem zajedničkog plana za borbu protiv klimatskih promjena. No, unatoč pompoznim najavama s početka konferencije, i upozorenjima tipa "ili klimatski pakt, ili klimatska katastrofa!", sudionici samita na kraju su postigli tek načelni dogovor o tome da će se – naknadno dogovoriti o njegovim detaljima.

Dogovor o dogovoru

Jedini konkretni zaključak konferencije je u uspostavljanju financijskog mehanizma za naknadu štete (Loss and damage), kroz koji bi bogatije zemlje i najveći zagađivači okoliša trebali onim manjima, manje odgovornima za klimatske promjene, ali i najranjivijima, pomoći u saniranju šteta koje klimatske promjene donose. No, detalji i financijski iznosi te pomoći nisu utvrđeni, već je to ostavljeno za neke buduće konferencije. Dodatno zabrinjava i činjenica da raniji takav dogovor, kojim je za iste svrhe trebalo osigurati 100 milijardi dolara godišnje do 2020. godine, nije bio ispunjen – pa je pitanje kakva je sudbina i ove inicijative.

Još jednom je naglašeno da bi do 2030. godine trebalo prepoloviti emisije stakleničkih plinova i učiniti sve da se globalno zatopljenje zaustavi na najviše 1,5°C iznad predindustrijskog prosjeka. Trenutačno je Zemlja na oko 1,1°C iznad te razine, i iznimno su malene šanse da će se taj konkretni cilj postići, pogotovo uz deklarativne zaključke poput ovoga.

Ništa o fosilnim gorivima

Kao poseban poraz svih aktivista i onih koji se zalažu za "zelenu tranziciju" svijeta ističe se i činjenica kako u zaključnom tekstu konferencije nije uopće spomenuta predanost smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima. Takav je tekst vjerojatno posljedica lobiranja zemalja koje ovise o preradi fosilnih goriva, poput Kine i Saudijske Arabije.

Predstavnici EU izrazili su razočaranje takvim ishodom, a ako aktivisti kažu da je "cilj od 1,5°C službeno  mrtav". Potpredsjednik Europske komisije za klimatska pitanja Frans Timmermans poručio je da je "trebalo biti učinjeno više". Da rezultati konferencije nisu dovoljni, ali da, zbog uspostavljanja financijskog mehanizma ipak idu u dobrom smjeru, zaključio je i generalni tajnik UN-a António Guterres.